Bilder visar missförhållanden på svenska grisgårdar

Lantbrukarnas riksförbund: ”Inte representativt”

Uppdaterad 2019-12-13 | Publicerad 2019-12-12

Bilder som ska vara tagna på svenska gårdar visar hur grisar trängs på betonggolv. Vissa är täckta i sin egen avföring.

– Det går knappt att föreställa sig hur de här djuren lever hela sina liv, säger Djurrättsalliansens Malin Gustafsson.

Bilderna och filmklippen ska vara tagna på 15 olika gårdar i Sverige under de senaste månaderna, enligt organisationen Djurrättsalliansen. De visar grisar som trängs på betonggolv. Vissa vadar i sin egen avföring och de har ingenting att sysselsätta sig med.

Djurplågeri, menar organisationen.

– Vi visar upp det här så att allmänheten ska kunna ta del av hur grisar lever hela sina liv. Majoriteten vistas aldrig utomhus. De lever i små boxar på betonggolv, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen.

Lagen kräver att uppfödare upprätthåller god hygien bland djuren samt att grisarnas sysselsättningsbehov tillgodoses.

Vill skapa diskussion

Syftet med bilderna är inte att peka ut någon enskild uppfödare. Organisationen vill snarare peka på ett generellt problem.

– Vi visar hur verkligheten ser ut och det vill vi skapa en diskussion kring. Det här är saker som sker inom lagens ramar. Grisarna är bara sex månader gamla när man dödar dem, men många dör redan innan till följd av djurhållningen, säger Malin Gustafsson.

Enligt Lantbrukarnas riksförbund, LRF, är de svenska lagarna kring grisuppfödning bland de strängaste i världen. Men det räcker inte för att ge djuren ett värdigt liv, enligt Djurrättsalliansen.

LRF: ”Inte representativt”

Ulf Wallin, presschef på LRF, har sett bilderna.

– Det här är inte någonting som är representativt för svensk grisuppfödning. Svenska grisuppfödare jobbar väldigt hårt med djurrättshållning, säger han.

Han vill att man, i stället för att dokumentera missförhållanden, kontaktar länsstyrelsen direkt.

– På några bilder ser man att grisarna är skitiga på ett sätt som de inte bör vara. Det stämmer inte med de regler som LRF företräder, säger Ulf Wallin.

Vidare vill han inte kommentera Djurrättsalliansens material, då han inte vet exakt var det är inhämtat.

– Bilder kan tas på ett sätt som gör att det inte blir representativt. Man kan ta bilder från en liten del av en box där resten av boxen har helt andra förhållanden. Det kan till exempel se trängre ut än vad det är eftersom grisar gärna drar sig samman och håller ihop. Om man omedelbart anmäler det till länsstyrelsen så görs det en extra inspektion direkt, säger Ulf Wallin.

Visar upp djurens livsöden

Djurrättsalliansen vidhåller att deras dokumentation krävs för att det svenska folket ska kunna ta del av hur grisuppfödningen går till.

– Annars skulle de här djurens livsöden aldrig vara en del av det offentliga, säger Malin Gustafsson.