Mördade Wilma – döms till livstids fängelse

Annelie Scholz/TT

Publicerad 2020-07-27

Den 23-årige pojkvännen döms till livstids fängelse för att ha mördat 17-åriga Wilma i Uddevalla i november i fjol.

– Det finns bara en gärningsman som kan ha gjort detta, säger kammaråklagare Jim Westerberg.

Uddevalla tingsrätt hade redan i juni fastslagit att 23-åringen anses skyldig till mord och brott mot griftefrid.

– Uddevalla tingsrätt har delat vårt yrkande i både ansvars och påföljdsdelen, så det är klart att vi är nöjda, säger Jim Westerberg.

Kraftigt våld

Nu konstaterar tingsrätten att det inte finns några förmildrande omständigheter för 23-åringen.

Bland bevisningen finns en rad så kallade indicier, indirekt bevisning som bildar ett helhetsmönster. Den viktigaste bevisningen mot mannen var den kroppsdel som hittades i lägenheten två veckor efter försvinnandet i november i fjol. Enligt domen dödades 17-åringen med kraftigt våld, både före och efter mordet. Det finns omfattande blodsspår och muskelvävnad i lägenheten, som knyter gärningsmannen till brottet.

– Även om kroppsdelen inte hade återfunnits i lägenheten hade det varit god bevisning, säger Jim Westerberg.

I vittnesmål har grannar uppgett att de har hört bråk och skrik.

Familjens sökande fortsätter

Åklagaren är väldigt nöjd med bevisningen och berömmer polisarbetet och Nationellt forensiskt centrum.

Enligt domen hanterades flickans kropp på ett kränkande sätt. Att övriga kroppsdelar inte kunnat hittas medför "ett fortsatt lidande för flickvännens anhöriga", framhåller tingsrätten.

Robert Mjösén är målsägarbiträde för flickans familj.

– Deras fokus ligger egentligen på något annat. De vill få ett helt avslut och få tillbaka hela Wilma, men de är nöjda med att han får det strängaste straffet, säger han.

23-åringen skall också betala 60 000 kronor i skadestånd till var och en av Wilmas föräldrar, och till hennes syster, enligt domen.

Inställd på överklagan

För knappt två veckor sedan kom beskedet från en rättspsykiatrisk undersökning som visar att mannen inte bedömts lida av någon allvarlig psykisk störning, varken när gärningen begicks eller efteråt. Däremot bedöms han lida av narcissistiska drag.

23-åringen har hela tiden nekat till brott och säger sig inte veta vad som har hänt flickan.

– Alla nekar nästan nuförtiden och hoppas på att de ska klara sig. Vi är vana vid det och förväntar oss en hovrättsförhandling, säger Jim Westerberg.

Den dömde mannen har tidigare uppgett att han är inställd på att överklaga en fällande dom till hovrätten. Mannens försvarsadvokat Beatrice Rämsell säger att mannen är besviken men vill inte lämna fler kommentarer.

– Jag har inte läst domen och avböjer att kommentera, säger hon.

Åklagarsidan ska inte överklaga.

Senast för två veckor sedan sökte polis med helikopter och sjöpolis efter resten av Wilmas kvarlevor. Även sökinsatser med frivilliga fortsätter i området kring Uddevallatrakten.

Följ ämnen i artikeln