Buket, 10, hotas av utvisning till Turkiet

Kompisarna vill stoppa Bukets utvisning: Det är fel

Av: 

Anna Sjögren

NYHETER

”Låt Buket stanna” står det på skylten som klasskompisar, grannar och den lokala fotbollsföreningen satt upp vid fotbollsplanen.

Nu sluter Vårby gård upp bakom den tioåriga flickan som kan utvisas ensam till Turkiet.

– Sverige säger att alla barn är lika mycket värda, varför behandlar de inte barn lika då, säger kompisen Kethya, 12.

För två veckor berättade Aftonbladet om Buket, 10, som ska utvisas till Turkiet trots att hon saknar föräldrar eller anhöriga som kan ta emot henne där.

Innan artikeln gick Buket och hennes familj ensamma och bar på oron över Migrationsverkets beslut. I dag, efter att hennes fall blivit känt, delar de oron och kampen för att hon ska få stanna i Sverige med människor över hela landet – och sina grannar i Vårby gård.

Under lördagen samlades barn och vuxna, grannar, vänner och föreningar i området till en stödmanifestation på Vårbyparkens IP.

– Det här är så fel, hon har ju hela sitt liv och sin familj här. Vi vill visa att vi stöttar henne och hoppas att Migrationsverket ändrar sitt beslut, säger Iman Uppman från fotbollsföreningen Vårby gård IF, en av initativtagarna till manifestationen.

Saknaden efter Buket om hon lämnar Vårby gård skulle bli stor säger bästisen Tuba Özyer, 10.

Foto: MARCUS ERICSSON

Det här är inte första gången vännerna är med om att en kompis utvisas.

Foto: MARCUS ERICSSON

”Som en syster för mig”

Miriam Hassan Faqa, 10, är en av de vänner som kommit till områdets fotbollsplan idag. Hon fick veta att hennes kompis Buket kanske kommer att utvisas, efter att hennes mamma läst artikeln i Aftonbladet.

– Jag sa ”nej, det kan inte vara sant”. Men sen träffade jag och en kompis Buket och frågade henne och då sa hon att det var sant. Vi blev jätteledsna och chockade, hon är som en syster för mig, berättar hon.

Att efter sex år utvisa ett tioårigt barn från sin trygga familj till ett annat land är fel, tycker Miriam. Hon föreställer sig hur det skulle vara om det var hon som skulle utvisas till ett annat land ensam.

– Jag skulle nog gråta varje dag.

Kethya Matondo, 12, håller med.

– Det är fel att hon behöver åka. Sverige säger att alla barn är lika mycket värda, varför behandlar de inte barn så då, undrar hon.

Det är inte första gången som vännerna i Vårby gård är med om att någon får besked om utvisning.

Foto: MARCUS ERICSSON

Irfan Kök, Bukets familjehemspappa, är tacksam för allt stöd familjen fått.

Foto: MARCUS ERICSSON

Väntar flera år på beslut

Om Buket utvisas är det inte första gången en kompis i området försvinner ur deras liv. Här i miljonprogramsförorten Vårby gård, med en stor andel utlandsfödda, är det inte ovanligt med familjer som väntar på beslut om uppehållstillstånd från Migrationsverket.

Processer som, liksom i Bukets fall, kan ta flera år.

– Jag tycker inte att det är bra. De utvisar ofta barn, jag har två andra kompisar som utvisats också och jag saknar dom jättemycket, berättar Miriam.

Under tiden hinner familjerna, och särskilt barnen som inte har en lika stark anknytning till hemlandet, slå rot. De får vänner i skolan, fotbollslaget och på innergården.

Vårbybon Malin Hector Mbaekwe, församlingspedagog i Vårby gårds kyrka och vän till Bukets familj, menar att det gör ont i hela området när de plötsligt är borta.

– Vi berörs varje gång barn som är uppvuxna här skickas bort. Många gånger har de ju levt här längre tid än i hemlandet, säger hon.

– Det här är så fel, hon har ju hela sitt liv och sin familj här. Vi vill visa att vi stöttar henne och hoppas att Migrationsverket ändrar sitt beslut, säger Iman Uppman.

Foto: MARCUS ERICSSON

Migrationsverket har beslutat att utvisa Buket, 10, till Turkiet.

Foto: MARCUS ERICSSON

Har en ny advokat

Efter Aftonbladets artikel har Buket och hennes familj fått nytt hopp om att utvisningbeslutet kan ändras. En ny advokat, specialiserad på migration, hörde av sig och har nu tagit sig an fallet utan att ta betalt. Uppropet ”Låt Buket stanna” är uppe i över 45 000 namn.

– Det är blandade känslor. På ett sätt är vi hoppfulla med alla reaktioner och stödet vi har fått. Men ibland tänker vi det hemska att Migrationsverket kanske ändå gör det här, säger Nuray Kök, Bukets faster.

Saknaden efter Buket om hon lämnar Vårby gård skulle bli stor säger bästisen Tuba Özyer, 10.

– Vi har haft rätt många hemlisar tillsammans, jag tycker Buket är en bra vän. Jag vill inte att hon ska åka för då lämnar hon oss alla och det blir tråkigare i livet. Man vill att hon ska vara här.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Buket, 10, ska utvisas till Turkiet: ”Hon har ingen där”

ÄMNEN I ARTIKELN

Buket, 10, hotas av utvisning till Turkiet

Migrationspolitik

Migrationsverket

Barnkonventionen

Vårby

Turkiet