Tiktok förbjudet hos flera myndigheter

Av: TT

Publicerad:
Det råder olika syn på appen tiktok bland svenska myndigheter. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad
Det råder olika syn på appen tiktok bland svenska myndigheter. Arkivbild.

Den omtalade appen Tiktok är förbjuden hos åtminstone tre svenska myndigheter, visar en kartläggning gjord av Dagens Nyheter. Det rör sig om E-hälsomyndigheten, Migrationsverket och Tullverket.

Flera svenska medier har sedan tidigare satt stopp för den kinesiska appen. Bland annat har medarbetare på SVT och SR avråtts att ha appen på sina tjänstemobiler eftersom den inte lever upp till företagens säkerhetskrav. Även Schibstedägda medier som Aftonbladet, Omni och SvD rekommenderar sina journalister att inte använda Tiktok.

Men för de tre myndigheterna i DN:s kartläggning är anledningarna olika till att Tiktok inte tillåts. E-hälsomyndigheten uppger att appen inte är informationsklassificerad. Men andra sociala medier som Facebook och Twitter är tillåtna. Hos Tullverket och Migrationsverket är appen inte tillåten eftersom den inte behövs i arbetet. Likaså gäller för liknande sociala medier.

Totalt ingick 25 myndigheter i DN:s undersökning. Flera myndigheter reglerar vilka applikationer som är tillåtna eller inte, men oftast uttalar sig myndigheterna inte om specifika appar.

TT har tidigare rapporterat om att bland annat Försvarsmakten inte specifikt förbjudit Tiktok men att myndigheten har riktlinjer och rekommendationer till sina anställda när det gäller mobilanvändning och sociala medier.

Publicerad: