Kidnappade hjälparbetare släppta i Nigeria

TT-AFP

Publicerad 2020-01-16

Fem hjälparbetare som kidnappades i december i det våldshärjade nordöstra Nigeria har släppts, uppger myndighetskällor.

De kidnappades vid två olika tillfällen av medlemmar ur IS västafrikanska gren Iswap som förklätt sig till regeringssoldater och stoppade fordon vid en motorväg utanför staden Maiduguri.

Hjälparbetarna, lokal personal som arbetar för internationella hjälporganisationer, släpptes efter flera dagars förhandlingar med Iswap via en medlare, uppger en myndighetskälla, som inte går in på om någon lösesumma betalats ut till kidnapparna.

– Vi är alla vid god hälsa. Jag och mina kollegor befinner oss nu på (hjälporganisationen) Alimas kontor här i Maiduguri, säger en av de frisläppta hjälparbetarna.

Iswap, som bildades 2016 av utbrytare från jihadistgruppen Boko Haram, har tidigare främst angripit soldater och militära mål. Men under senare tid har det skett ett ökat antal attacker mot civila som tillskrivits Iswap.

De jihadistbetonade våldsamheterna i nordöstra Nigeria har krävt omkring 35 000 människors liv och tvingat runt två miljoner människor på flykt. Våldet har spillt över till grannländerna Niger, Tchad och Kamerun vilket föranlett bildandet av en regional militärallians som strider mot jihadistgrupperna.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln