Gardets stormiga första halvår

Cissi Wallins feministiska sajt fick en turbulent start

Publicerad 2019-11-21

Uthängningar, avhopp och ekonomiska oklarheter.

Det har varit ett stormigt första halvår för den feministiska sajten Gardet.

Här är några av turerna som skakat Cissi Wallins projekt.

Den 22 maj 2019 lanserade medieprofilen Cissi Wallin den feministiska sajten Gardet. Wallin var en av den svenska Metoo-rörelsens största profiler och det var i uppropets svallvågor som hon tillsammans med en grupp kvinnor bestämt sig för att fortsätta granska makten och ge utsatta kvinnor en röst. Sajten skulle bli ett alternativ till konventionell media som hon tyckte misslyckats med detta. På Gardet skulle även dömda förövare kunna komma att namnges.

– Traditionell media skyddar förövare och vi kommer vara modiga i våra publicistiska beslut när det finns skäl. Det kommer säkert bli ett jävla liv. Extremt få män blev outade i Metoo, bara en handfull mediemän som blev utköpta med miljonbelopp för att de namngavs, sa Cissi Wallin.

Cissi Wallin.

”Kvinnor utsätts hela tiden för häxbränning”

I oktober 2017 anklagade Wallin i ett Instagraminlägg den tidigare Aftonbladetskribenten Fredrik Virtanen för att ha drogat och våldtagit henne efter en utekväll 2006. Det blev ett av startskotten för Metoo-vågen i Sverige, men namnpubliceringen inför tiotusentals Instagramföljare skulle senare få Wallin åtalad för grovt förtal

När Wallin nu tillsammans med Karin ”Kajjan” Andersson, Elin Beijer och Hanna Bergwall startade den nya plattformen beskrev hon Gardet som en megafon som inte skulle komma att tystas.

– Vi kommer att dyka upp med en kamera på obekväma ställen, vi kommer att vara besvärliga bråkiga kvinnor för att det behövs. Kvinnor utsätts hela tiden för häxbränning och mobbar, vårt brott är att vi berättar om saker vi varit med om. Det är superläskigt och på det spåret tycker jag som aktivist att vi måste fortsätta, sa Cissi Wallin.

”Monstruöst oetiskt”

Men det tog inte lång tid innan sajten hamnade i blåsväder. Bara några veckor efter lanseringen hade Gardet publicerat namn och mejladress på en 16-åring som skickat ett hatmejl till sajtens Instagramkonto. Sajten hade också spårat pojkens föräldrar och berättat för dem om hatmejlet.

”Det kanske ses som oetiskt att som man säger ‘hänga ut’ pojkar och män som spyr ur sig kvinnohat. Man kan också vända på det och se det som en rimlig konsekvens,” stod det på Gardets Instagramkonto, som tillade att pojken hört av sig och bett om ursäkt. 

Inlägget ledde till kritik i riksmedia och digitala medieexperten Jack Werner kallade inlägget ”monstruöst oetiskt, djupt oroande, upprörande och ledsamt”.

Sajten svarade på kritiken med att man inte vetat om att pojken var 16.

”Vårt fokus låg på innehållet och att vara transparenta gentemot våra läsare rörande de hot och det hat som även vi får motta. Det som tystar tusentals dagligen men som vi har bestämt oss för aldrig ska få tysta oss. Inlägget låg uppe i några timmar men ändå tillräckligt länge för att en del skulle anse att vi gjort ett oförlåtligt övertramp. Och vi hör kritiken – vi var för snabba,” skrev Gardet på sin hemsida.

Hoppade av efter konflikt

I början på augusti drabbades sajten av flera avhopp efter interna bråk. Den ansvariga utgivaren ”Kajjan” Andersson och redaktören Hanna Bergwall klev av projektet och flera andra skribenter försvann från hemsidan. 

”Naturligtvis har det varit konflikter i Gardet. En hel redaktion avgår inte med omedelbar verkan om det inte varit konflikter, det förstår alla och är inget jag har för avsikt att hymla med då det enbart känns oärligt”, skrev Andersson på Instagram.

I ett mejl till branschsajten Dagens Media förnekade Gardets redaktion att det varit en konflikt som fått Andersson att hoppa av.

”Styrelsen har arbetat väldigt intensivt under en tid och det har varit krävande och utmanande. Med det sagt delar vi inte bilden om att det skulle varit en konflikt som pågått. Vi önskar enbart Karin allt gott och lycka till med sina kommande projekt”, skrev sajten, som tillade att man inte tänkte ersätta Andersson.

”Gardet kommer inte längre ha en ansvarig utgivare eller utgivningsbevis eftersom vi inte vill vara ett regelrätt medieformat, utan snarare en feministisk tankesmedja och aktivist-grupp”.

Gick ut på Instagram

Den 7 augusti kommenterade skribenterna Jenny Bengtsson och Merly Åsbogård verksamheten i en text med rubriken ”Gardet går framåt”.

”Vi utvecklar nu Gardet som progressiv kraft. Framöver kommer vi att göra djupare nedslag i ett antal frågor, arrangera aktiviteter och fortsätta göra era röster hörda”, skrev de.

Några veckor senare gick ”Kajjan” Andersson ut med sin historia på Instagram. Hon berättade att hon funderat på att hoppa av redan vid namnpubliceringen av 16-åringen – som hon sa att hon inte känt till förrän hon sett det i sitt eget flöde. Det hade även gällt ett inlägg med skarp kritik mot en tidning där fel tidning taggats och fått motta mejl och samtal från upprörda följare – samt en ”fejkartikel” om Heidi Klum som lett till många upprörda kommentarer från följare. Att hon senare lämnande sin post hade berott på interna konflikter och hon menade att publiceringarna varit ”resultatet av en persons vilja att köra sitt eget race med Gardets namn som alibi”.

Tre av fyra styrelsemedlemmar hade fått ta ut lön, vilket hade skapat en skev maktbalans på redaktionen, menade Andersson, som också sa att hon uppmanats vara tyst om anledningen till att hon hoppat av.

”Jag har blivit tillsagd att om jag pratar öppet om konflikterna i Gardet så förstör jag för kampen, och det vill jag väl inte? När jag var tydlig med att jag inte kommer att följa uppmaningen att ljuga för mina följare genom att hänvisa avhoppet till ’tidsbrist’ eller ’personliga skäl’, att jag bara kommer att säga det som är sant, möttes jag av ilska,” skrev Andersson.

”Jag fick höra att det beslutet kunde innebära att jag och mitt ’skitdåliga sätt’ att hantera situationen (på) skulle hängas ut publikt.”

”Dålig feminist för att jag ville ha lön”

Samtidigt berättade Filippa Berg, som lämnat redaktionen innan starten i maj, om hur upplägget ändrats precis innan Gardet lanserats.

”Jag hade blivit lovad en ’skälig lön’, men aldrig något konkret. När jag på ett möte innan lanseringen ville besluta kring våra löner och få det på papper ändrades stämningen dramatiskt”, skrev Berg i ett Instagraminlägg.

”Jag fick höra att jag inte skulle ’profitera på feminism’. Jag var alltså en dålig feminist för att jag ville ha en normal journalistlön så att jag skulle kunna betala mina räkningar. Det var oetiskt av mig.”

Berg berättade att hon efter mötet hade en dålig känsla och bestämde sig för att hoppa av redaktionen helt och sa att hon sedan blivit sparkad som krönikör eftersom Gardet ”inte hade förtroende för” henne.

”Jag kände mig självklart sviken och lurad. Så mycket tid, arbete och förhoppningar jag lagt på detta projekt. Jag mådde ärligt talat riktigt dåligt,” skrev Berg, som vittnade om att hon kanske inte varit ensam om den upplevelsen.

”Nu har jag fått höra hur det gick för dem som var kvar. Jag lider med dem. Det här har blivit otroligt smutsigt och ovärdigt. Nu vill Gardet inte ens betala tillbaka för (redan godkända) utlägg som en person i den ursprungliga redaktionen gjort.”

Oklarhet runt donationerna

I flera avsnitt av poddcasten ”Haveristerna” kom under hösten kritik mot hur Gardets ekonomi, som byggt på insamlade pengar från lyssnare, hanterats. I ett avsnitt fick Cissi Wallin bemöta kritiken, och hänvisade många av frågorna till den före detta ekonomiansvarige Hanna Bergwall, som själv nekade till att hon haft den positionen. 

I ett annat ”Haveristerna”-avsnitt talar de avhoppade styrelseledamöterna Kajjan Andersson och Hanna Bergwall ut. De berättar att tanken varit att arbetet skulle vara ideellt tills ekonomin kommit igång och medarbetarna skulle kunna börja få lön. Andersson, Bergwall och Elin Beijer skulle ha fått en inbetalning på 15 000 kronor och två på 10 000 var, medan Cissi Wallin tillsvidare avstått från lön. En konflikt kring huruvida pengarna skulle betalas ut som lön eller på faktura uppstod.

I dag har Gardet anlitat en jurist för att reda ut hur utbetalningarna skötts – och publicerade den 14 november en redovisning av sin ekonomi. Där uppger man att Gardet inte varit registrerad som arbetsgivare hos Skatteverket – och att eventuella arvoden ska betalas ut via fakturering. Redaktionen skriver även att endast tre av nio utbetalade löner hade klubbats igenom vid ett möte, och lovar bättring av ekonomin framöver.

”Vi vill att donationer som Gardet får in ska gå till rimliga arvoden av olika slag, men också till drift, till eventuella kostnader kring aktivism, till att kunna stötta kvinnor ekonomiskt, juridiskt och framförallt långsiktigt,” skriver sajten.

”Gardets ekonomi måste vara god och stabil för att vi ska ha möjlighet att förvalta det förtroende vi har fått och för att kunna bedriva den kamp som Gardet ämnar att göra. Det är Gardets skyldighet, inför sina medlemmar och sina givare att reda ut om eventuella ekonomiska oegentligheter har skett.”

”Nu blickar vi framåt och med stor förhoppning om att lösa de oklarheter som uppstått kring gamla styrelsens hantering av donerade pengar.”


PODD Förtalsmålet mot Cissi Wallin

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om förtalsmålet mot Cissi Wallin med en jurist och vad vi kan förvänta oss av rättegången.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen