Efter prisuppgången – går åt Stockholms håll

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Erik Wikander menar att bostadsmarknaden i Malmö varit outvecklad, men att pristrenden är uppåtgående.
Foto: Kristoffer Hedlund/Pressbild
Erik Wikander menar att bostadsmarknaden i Malmö varit outvecklad, men att pristrenden är uppåtgående.

Det blir allt dyrare att köpa bostad i Malmö.

Om den nuvarande trenden håller i sig är man i kapp Stockholm om 15 år.

– Det kommer jämna ut sig men det är så trendkurvan ser ut om den är konstant och håller i sig, säger Erik Wikander, VD på Mäklarhuset.

I den trendrapport som Mäklarhuset släppt för november hade bostadspriserna i Malmö gått ner med en procent den senaste månaden. Det senaste året har priserna på bostadsrätter dock stigit med sju procent - och kvadratmeterspriset ligger numera på 30 128 kronor.

Även för villor har det skett en prisökning i Malmö det senaste året. Genomsnittspriset på en villa i kommunen är 4 181 000 kronor, efter en stigning med fem procent det senaste året.

Bostadspriserna har förvisso även gått upp i Stockholm och Göteborg, men inte i samma utsträckning.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

”Mest outvecklade storstadsmarknaden”

– Malmö har varit den mest outvecklade storstadsmarknaden under lång tid och det ser man både pris- och trendmässigt det sista året, då Malmö har starkast prisuppgång. Det vi ser och tror är att Malmö kommer röra sig i den riktning som Stockholm och Göteborg gått, säger Erik Wikander, VD på Mäklarhuset.

Gemensamt för de tre storstäderna är att det sker en utflyttning från innerstaden till kranskommunerna. Men medan kommuner runtomkring Stockholm och Göteborg har en betydligt lägre prisbild än respektive stad ser det annorlunda ut i Skåne.

I Skåne är både priserna, och prisutvecklingen, högre i flera småkommuner än vad de är i Malmö. En faktor som enligt rapporten talar för att Malmö de kommande åren kommer se en prisökning på bostadsmarknaden.

I kapp Stockholm 2034

Näringslivet, närheten till kontinenten och det faktum att det till slut blir mer prisvärt att bosätta sig i Malmö än kranskommunerna är skäl till varför man ser en trend på en ökad prisbild i Malmö.

– Om prisökningen är mycket högre i till exempelvis Lomma och Vellinge så kommer där en brytgräns när det inte är lika prisvärt, utan att det är mer prisvärt inne i stan. Då går man på så sätt in i stan istället, säger Erik Wikander.

I rapporten skriver man att Malmö fortfarande är ”i startgroparna av sin tillväxtresa” men med den prisutveckling kommunen har kontra de andra storstäderna kommer snittpriset per kvadratmeter vara densamma i Stockholm och Malmö år 2034 - om trenden håller i sig.

”Man når ett tak”

– Grunden i det är den takten som prisökningen i Malmö rör sig uppåt medan Stockholm har en nedåtgående trend. Sen är det självklart att det inte blir så. Stockholm kommer inte ha lägre pris än Malmö. Utan det kommer jämna ut sig men det är så trendkurvan ser ut om den är konstant och håller i sig.

Några Stockholmspriser på bostadsrätterna i Malmö kommer det alltså inte att bli.

– När man kommer upp i en viss nivå balanseras det, på samma sätt som i Stockholm. Man når ett tak och börjar återigen röra sig ut mot gränskommunerna. Trenden är inte rak över 15 år men teoretiskt sett blir det så med en rak kurva.

Kvadratmeterspriset på en bostadsrätt i Stor-Malmö ligger i dag på två tredjedelar av vad det gör i Göteborg och knappt hälften av vad det gör i Stockholm. När det enbart gäller de centrala delarna av städerna är skillnaderna än större.

Publicerad:

LÄS VIDARE