Barn omhändertagna – hölls isolerade

Av: Karin Selåker Hangasmaa, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Fem barn i Ystad har hållits helt isolerade från omvärlden av sina föräldrar, skriver Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

Barnen ska aldrig ha fått gå i skolan och bedöms sakna grundläggande kunskaper för att kunna fungera i samhället.

Det var under sommaren förra året som myndigheterna uppmärksammade familjen, två vuxna och fem barn mellan 4 och 18 år, som bor i en villa i skånska Ystad. När socialsekretare besökte bostaden beskrevs den som "i det närmaste en sanitär olägenhet".

1 av 2 | Foto: Henrik Holmberg / TT
Fem barn har hållits helt isolerade från omvärlden av sina föräldrar, enligt socialtjänsten i Ystad. Barnen på bilden har inget med texten att göra. Arkivbild.

Socialtjänsten i den berörda kommunen omhändertog fyra av barnen och placerade dem på HVB-hem och i jourfamiljer.

De utredningar som gjorts visar att barnen saknar grundläggande kunskaper och färdigheter för att kunna fungera i samhället.

Vet inte hur man duschar

Barnen har bland annat ingen tidsuppfattning, vet inte hur man duschar eller tvättar sig och har graverande brister i sitt tal.

Föräldrarna har överklagat omhändertagandet till alla instanser som finns i Sverige, men utan att få vårdnaden tillbaka.

I en telefonintervju med Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan förnekar barnens mamma att barnen vanvårdats och isolerats från samhället.

– Det stämmer överhuvudtaget inte, säger hon.

Mamman säger bland annat även att barnen har fått skolundervisning av föräldrarna via en amerikansk webbaserad skola. Men enligt skolans rektor har barnen aldrig varit inskrivna i skolan, skriver tidningarna.

Publicerad:

LÄS VIDARE