Läsarnas egna bilder efter blixtkaoset – här är sladdarna du ska dra ut

Publicerad 2020-06-29

Om blixten slår ner är hemmet den säkraste platsen.

Men inte för den som lämnat mobilen på laddning eller tittar på Netflix med datorn inkopplad.

Det här ska du undvika när åskvädret mullrar in.

Efter regn kommer solsken och efter värmeböljor kommer åskväder. Och de senaste dagarna har åskovädret dragit fram över landet. För några dagar sedan slogs strömmen ut på flera orter i Värmland. I Stockholmsområdet väcktes många av dundrande muller och smattrande blixtar under den tidiga måndagsmorgonen.

Hemmet är den plats man helst ska vara på när åskan rullar in. Så länge du åsksäkrat ditt hem i tid till ovädret.

Dra ut alla sladdar

Tumregeln är enkel för att skydda sig själv och sina prylar: koppla ur elektroniken. Det gäller TV, modem, datorer och mobiltelefoner även om det kanske är just de sakerna man vill använda när ovädret håller en inne.

– När du ser blixtarna och hör smällarna, det är då du ska vara extra försiktig. Dra ut alla sladdar, stickproppar och antenner ur eluttagen. Gör inte den typen av aktiviteter just då, vänta tills åskan är över. Jag brukar passa på att njuta av det häftiga skådespelet, säger Jonas Bengtsson, på Elsäkerhetsverket.

Och blixten måste inte slå ner direkt i ens hus för att man ska drabbas. Om en blixt slår ner en kilometer bort och leds in via en ledning kan du med lite otur bli av med din hemelektronik i ett trollslag. I värsta fall kan det orsaka en brand.

”Den nya tekniken är väldigt känslig och tål inte de här strömstötarna, säger Jonas Bengtsson på Elsäkerhetsverket.

Kan börja brinna

Mobiltelefoner och datorer som har strömsladden inkopplad är särskilt utsatta, eftersom de är kopplade till både el- och telenätet.

– Den nya tekniken är väldigt känslig och tål inte de här strömstötarna. Och eftersom de har batterier i sig finns det både risk att de skadas och i värsta fall börjar brinna, säger han.

För säkerhets skull ska man också se till att hålla sig på behörigt avstånd till eluttag, enligt Jonas Bengtsson.

– Om åskan slår ner ska man inte stå precis vid ett eluttag, i värsta fall slår en blixt ut genom uttaget.

Lämna disken

Blixtnedslag kan också skada ledningar utan att det märks. Då kan en så kallad krypström uppstå och i sin tur orsaka brand. För att skydda sig från det behöver man en jordfelsbrytare som känner av när det har hänt.

Att passa på att ta en mysig dusch, ett romantiskt bad eller diska är uteslutet. I de hus där vattenledningarna är av metall kan strömmen ledas via vattenledningen in i duschen eller diskhon och i värsta fall orsaka en elchock. Något som hände Jeanette Tenggren Durkan, som Aftonbladet tidigare berättat om.

Varje år slår blixten ner ungefär 100 000 gånger och i snitt dör en person till följd av blixtnedslag per år.

– Risken är väldigt liten att drabbas av blixtnedslag, men den finns och då är det väl bra att göra vad man kan för att minska den. Men varje gång är en gång för mycket, säger Jonas Bengtsson.

PODD Trenden: Vanligare med extremvärme på sommaren

Det är en rejäl värmebölja i Sverige just nu och på sina håll kan det bli över 33 grader. Hur ska vi se på den här värmeböljan, hur vanliga är de här temperaturerna och kan vi redan nu se hur resten av sommaren kommer att bli?

Det här pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.
Gäst är Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart, programledare Jenny Ågren.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen