Mystiskt försvinnande kan lösas på Irland – nytt spår efter 27 år

Av: Josefine Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Amerikanska Annie McCarrick, 26, försvann spårlöst på Irland 1993.

Hon sågs senast på en buss och spås ha fallit offer för en seriemördare.

Nu har utredare ett nytt lovande spår som de tror kan lösa det kalla fallet.

Den 26-åriga amerikanen Annie McCarrick, 26, bodde i Dublin när hon försvann spårlöst 1993. I slutet av mars lämnade hon sin bostad som hon delade med två vänner, för att åka till Wicklow-bergen över dagen.

Hon tog buss 44 till Enniskerry – men där tar spåren slut. Sedan dess har det mystiska fallet gäckat polisen som lagt stora resurser på utredningen, utan att hitta en lösning.

Annie McCarrick var 26 år när hon försvann.
Foto: PRIVAT
Annie McCarrick var 26 år när hon försvann.

Annies familj anlitade amerikanska advokaten Michael Griffith för att få hjälp att hitta sin dotter. Nu, 27 år efter försvinnandet, presenteras ett genombrott i det kalla fallet. Flera irländska och brittiska medier rapporterar att Griffith nu slagit sig samman med före detta FBI-agent Kenneth Strange, irländska privatdetektiven Brian McCarthy samt Annies släkting John Covell och har ett nytt spår att gå på. Enligt Griffith har han mottagit ett mejltips som är ”mycket lovande” och skulle kunna lösa fallet.

– Vi kommer att undersöka det här spåret och trovärdigheten i det. Jag kan inte gå närmare in på det just nu. Personen som skickade mejlet till mig var mycket nära en person som Annie kände vid tidpunkten för försvinnande, säger Griffith till Newstalk.

Olika spår på var Annie senast sågs

Senare i år planerar de resa till Irland och hoppas få ta del av polisutredningen. Var Annie senast sågs har varit omtvistat. Förutom bussen ska ett vittne ha sett henne på en pub i Glencullen söder om Dublin, vilket privatutredarna aldrig trott på.

– Hon gick inte dit. Vår egen utredning har visat att den som såg henne på puben misstog sig och det har aldrig styrkts att det var Annie. Den här nya ledtråden skulle stämma in i vår teori att hon inte gick till puben, säger Griffith till The Independent.

Foto: Google
Enniskerry, Irland.

Utredarna uppger att de nu har identifierat en huvudmisstänkt. Nyligen fick privatdetektiven McCarthy reda på att ett vittnesmål lämnats in till polisen redan 1993 om att Annie ska ha setts på ett kafé i Enniskerry, vilket gör att hela tidslinjen kan ritas om, säger han till The Herald.

– Vittnet var säker på att Annie varit där med en man som passar in på beskrivningen av den misstänkte som vi identifierat, säger han.

Ex-agenten Strange menar att Annie sannolikt fallit offer för en seriemördare.

– Jag tror att det här är utfört av en seriemördare. Geografin tyder på det, säger Strange till Newstalk.

Polisen har under årens gång haft flera teorier på vem som kan ha med Annies försvinnande att göra. Men inget spår har lett någonvart. Under 90-talet försvann sju kvinnor på östra Irland inom loppet av fem år. Det kom att kallas ”Vanishing triangle” och sedan 2018 utreder polisen om en och samma gärningsman kan ligga bakom kvinnornas försvinnande. Samtliga sju kvinnor är fortfarande försvunna.

Publicerad:

LÄS VIDARE