Viltvårdare död efter lejonattack – tre lejon fick skjutas ihjäl

Av: Claes Olsson

Publicerad:

Den 70-årige viltvårdaren Leon van Biljon har dött efter att ha attackerats av ett av sina lejon. Mannen ska ha tagit hand om djuren sedan de var ungar. Tre av dem sköts ihjäl efter den dödliga attacken.

Viltvårdaren Leon van Biljon, 70, var även känd som Lejonmannen. Han drev anläggningen Mahala View Lion Game Lodge i sydafrikanska Pretoria fram till sin död på tisdagsmorgonen.

1 av 2 | Foto: Mahala View Lion Game Lodge/Facebook
Leon van Biljon blev 70 år gammal.

Enligt News24 ska Leon van Biljon ha lagat ett trasigt stängsel när ett av hans lejon plötsligt gick till attack bakifrån. Efter attacken sköts tre av lejonen, som mannen fött upp, ihjäl.

– Beslutet att skjuta lejonen togs av anställda i syfte att nå fram till den avlidne, säger Xander Loubser, talesperson för vårdföretaget Best Care, till tidningen.

När sjukvårdspersonal kom till platsen var 70-åringen redan död.

Djurrättsorganisationen: Går att undvika

Den sydafrikanska djurrättsorganisationen Four Paws beklagar att Leon van Biljon fick sätta livet till. Samtidigt menar de att liknande situationer går att undvika.

– Det går att undvika dessa attacker genom att inte tillåta onödiga möten mellan människor och vilda djur. Faktum kvarstår att lejon är vilddjur och oavsett hur tama de verkar så förblir de oförutsägbara och instinktiva, säger organisationens chef Fiona Miles till tidningen.

Publicerad:

LÄS VIDARE