IS högste ledare död: ”Dog som en hund”

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Ghaith Alsayed/AP/TT
Människor går runt bland rasmassor i Barisha, efter den amerikanska räden.

NYHETER

Terrorrörelsen IS högste ledare Abu Bakr al-Baghdadi är död.

Han sprängde sig själv och sina barn när en amerikansk styrka slog till mot hans gömställe i nordvästra Syrien, enligt USA:s president Donald Trump.

– Han dog som en fegis, säger Trump.

En amerikansk specialstyrka anlände med helikoptrar till byn Barisha i nordvästra Syrien vid midnatt lokal tid, sprängde sig in i byggnaden där al-Baghdadi befann sig och jagade ned honom i en underjordisk tunnel – en återvändsgränd. Där utlöste han sprängladdningen i en självmordsväst och dödade sig själv och tre av sina barn, säger president Trump vid en presskonferens.

Terrorledaren har gäckat stormakternas underrättelsetjänster i flera år och det har återkommande spekulerats i att han varit död, medan det så kallade kalifat han och IS byggde upp rasade samman.

"Grät och gnydde"

– Han dog inte som en hjälte, han dog som en fegis. Gråtandes, gnyendes och skrikandes och han tog tre barn med sig i döden, säger Donald Trump, som vill understryka detta och sända ett budskap till al-Baghdadis anhängare.

– Vi tillintetgjorde hans kalifat i mars i år. Dagens händelse är en påminnelse om att vi kommer att fortsätta jaga de återstående IS-terroristerna till ett brutalt slut.

USA fick nya uppgifter om var IS-ledaren uppehöll sig för några månader sedan, enligt The New York Times källor till följd av att en av hans fruar och en kurir greps och förhördes.

Själva insatsen pågick i totalt två timmar, enligt presidenten. Han följde händelseförloppet via videolänk tillsammans med flera av sina närmaste medarbetare och beskriver det "som att titta på en film".

Målet var att tillfångata al-Baghdadi eller, om det inte skulle vara möjligt, döda honom.

Många dödade

Helikoptrarna blev beskjutna när de närmade sig och grannar som blev vittnen berättar för AFP att de vaknade av ljud av flygplan eller helikoptrar, vilket följdes av omfattande eldstrider.

"Många" människor dödades i räden, säger Trump, som tillägger att man kommer att återkomma med ett exakt antal. Bland de döda finns två av IS-ledarens fruar. Elva barn omhändertogs och fördes till säkerhet.

Inga amerikaner dog, men två soldater fick lättare skador. En hund som jagade al-Baghdadi i tunneln skadades också.

I samband med explosionen som avslutade al-Baghdadis liv rasade tunneln han var i in. Den amerikanska styrkan kunde jämföra dna-prover med kvarlevor i rasmassorna och bekräfta identiteten på plats.

Donald Trump försäkrar att terrorledaren i sin sista stund kände panik och skräck.

– Han dog som en hund. Han dog som en ynkrygg. Världen är nu en mycket säkrare plats. Gud välsigne USA, säger Donald Trump.

Tack till många

Innan USA bekräftade insatsen och IS-ledarens död kom uppgifter från olika länder och grupper, som också säger sig ha varit involverade. President Trump tackar Ryssland, Turkiet, Irak, den syriska regeringen och de syriska kurderna för hjälp.

Den amerikanska regeringen säger att landets uppmärksammade tillbakadragande av trupper från Syrien inte var något som ledde eller bidrog till insatsen mot IS-ledaren. Källor vid försvarshögkvarteret Pentagon säger till The New York Times att planerna fick framskyndas för att de skulle kunna verkställas medan USA ännu hade tillräcklig underrättelse- och flygvapenförmåga kvar.

Abu Bakr al-Baghdadi gömde sig i provinsen Idlib, som till stora delar kontrolleras av olika syriska rebellgrupper, många av dem jihadistiska grupper. De amerikanska helikoptrarna behövde flyga genom luftrum som kontrolleras av Ryssland för att nå dit. Den irakiska underrättelsetjänsten tar åt sig äran för att ha lokaliserat IS-ledaren, men även kurdiska SDF säger sig ha hjälpt till med att hitta platsen.

"Högra handen" död

Den kurdiska YPG-milisen meddelar på söndagskvällen att IS talesman Abu al-Hassan al-Muhajir – som beskrivs som al-Baghdadis högra hand – har dödats i en räd i norra Syrien. Räden ska ha genomförts i samarbete mellan USA och den kurdiska SDF-alliansen. SDF säger i ett separat uttalande att attacken utfördes nära staden Jarablus. Uppgiften har inte bekräftats av Washington.

Nyhetsbyrån AFP:s uppgiftslämnare i staden Ain al-Baydah säger att två fordon blev bombade i någon form av luftanfall och att kvarlevorna av tre personer syntes på platsen efteråt.

Publicerad:

LÄS VIDARE