Extremvarmt i Europa – SMHI utökar brandvarning

Av: Adam Westin

Publicerad:
Uppdaterad:

Det har varit ovanligt hett i Europa i sommar – och varmare blir det.

Nu drar värmeböljan in över Sverige med brandrisk och torka som följd.

– Vi kan komma upp över 30 grader även i norra Norrland, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

Det är oerhört varmt i Europa och världen. Förra månaden var den varmaste junimånad som någonsin uppmätts. Juli ser ut att kunna bli världens varmaste månad – någonsin.

Meteorolognätverket Meteoalarm varnar just nu för extremt varma temperaturer bland annat i Belgien, södra Frankrike och norra Spanien. I spanska Bilbao varnas till och med på allra högsta nivå, röd markering för ”mycket extremt väder” under morgondagen.

– I Spanien och Portugal har det faktiskt varit 35-40 grader ända sedan i juni, och det fortsätter att vara de temperaturerna nästan så långt vi kan se. Vi får hoppas att det blir någon lindring snart för de som är väldigt drabbade av torka och värme där nere, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca, i Aftonbladet TV.

Foto: Grafik Paul Wallander

”Stor temperatursvängning”

England laddar för vad som kan bli deras varmaste julidag i historien. Det tidigare rekordet är 36,7 grader på Heathrow den 1 juli 2015.

– Som det ser ut kan det även bli en del nattrekord. I England och Wales har de högsta temperaturerna varit ungefär 22-23 grader, och det är ungefär så det väntas bli under natt mot onsdag, säger Ian Engblom.

Från att det svenska sommarvädret varit ganska traditionellt ombytligt på senare tid så når värmeböljan även upp till Skandinavien under denna vecka.

– Från onsdag kan vi räkna med allmänt över 25 grader på väldigt många håll i landet, och senare i veckan kan vi komma över 30 grader även över norra Norrland, så det är en väldigt stor temperatursvängning på gång, säger Ian Engblom på Foreca.

Det är låga grundvattennivåer i Götaland och södra Svealand, och under den senaste veckan har risken för vattenbrist utökats längs flera vattendrag i främst Kalmar och Blekinge län, uppger SMHI.

Varnar för värme och brandrisk

SMHI flaggar även för att risken för skogsbrand är stor i större delen av Sverige.

– I och med att det väntas bli torrare och varmare har vi utökat varningen, framförallt för Norrbotten men även Västernorrland och Sörmland, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI.

Sedan tidigare är det varning för skogsbrand bland annat i Skåne och Blekinge, Öland, Gotland och Värmland.

1 av 3 | Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT
Arkivbild. Två barn dricker vatten ur en fontän i Gamla stan i Stockholm.

Det har lagts ut ett meddelande om höga temperaturer, över 26 grader i tre dagar, för östra Norrbotten. Senare i veckan väntas klass 1-varning för värme på många håll.

– Det är främst riktat mot sjuka och äldre, då det har visat sig att om temperaturen stiger över 26 grader så påverkar det kroppen väldigt negativt för vissa riskgrupper, säger Jon Jörpeland.

”Håller i sig veckan ut”

Det varma vädret i Sverige ser ut att hålla i sig.

– Högtycket ser ut att ligga kvar över landet hela veckan, så det är goda chanser att vi får höga temperaturer veckan ut, eller åtminstone fram till helgen, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca, i Aftonbladet TV:s sändning.

Publicerad: