Amie, 26, mitt i kinesiska stormen: ”Inte säkert”

Minst 18 döda i tyfonen Lekima

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Tyfonen Lekima slår mot Kinas östkust med dödsfall, förödelse och evakueringar som följd.

Amie Blomqvist, 26, bor i mångmiljonstaden Ningbo.

– Det är inte säkert att gå ut, det flyger föremål överallt, säger hon.

Stormen drog in över land vid 01.45 under natten mot lördagen, kinesisk tid. Vinstyrkan uppgick då till runt 52 meter per sekund, rapporterar Xinhua med hänvisning till Kinas meteorologiska myndighet.

1 av 3 | Foto: Privat
Amie Blomqvist, 26, bor i Ningbo.

– Just nu är tyfonen rakt västerut från Ningbo och är på väg mot nästa stad, Shaoxing, och sedan vidare upp mot Shanghai. De säger att vi har haft det värsta. Men vi har varit i ögat av tyfonen och det kommer fortfarande hålla på i dag och i morgon, säger Amie Blomqvist, som är från Ystad men har bott fem år i Ningbo, som har över nio miljoner invånare i storstadsområdet.

En miljon har evakuerats

Myndigheterna har utfärdat en orange varning, den näst högsta. Lekimas styrka motsvarar en kategori 3-orkan. Tidigare i veckan var den klassad som en supertyfon, men den har sedan dess försvagats något.

Drygt en miljon människor i provinsen Zhejiang och i megastaden Shanghai har evakuerats från sina hem i förväg, skriver Reuters.

Minst 18 personer har dödats, rapporterar kinesisk statlig tv, enligt Reuters. Ytterligare 16 personer saknas och hundratals byggnader har rasat eller skadats.

I Zhejiang har närmare tre miljoner hushåll drabbats av strömavbrott.

Norr om kuststaden Wenzhou förstördes en naturlig damm i ett jordskred.

Tiotusentals brandmän och räddningsarbetare är i beredskap och barriärer har förstärkts vid kusten. Översvämningsvarningar har utfärdats längs Yangtzefloden och Gula floden.

Kryssningsfartyg har blivit ombedda att vänta med att närma sig Shanghai och tåg- och flygtrafik har ställts in.

Vindstyrkan väntas mattas när tyfonen rör sig norrut genom provinsen Jiangsu på söndagen och senare in över provinsen Shandongs kust.

”Kan inte gå någonstans”

Amie Blomqvist, som utbildat sig inom handel i Kina, förklarar att myndigheterna uppmanat till att köpa hem vatten och mat.

– Det är värst vid byarna runt om och precis vid havet. Jag bor 40 minuter från havet, men även här läcker vatten in i byggnader, på 14:e våningen läcker det, säger hon.

– Flera träd har fällts, motorvägar är avstängda, flygen är inställda. Allt är stängt. Man är fast och kan inte gå någonstans.

”Takplattor flyger”

Enligt Amie Blomqvist är många vägar och hus i dåligt skick.

– Det trillar av från väggarna och takplattor flyger från vissa byggnader. Det är inte säkert att gå ut, det flyger föremål överallt. I vissa delar av staden är bilarna under vatten. Här där jag bor har vi vatten upp till knäna på gatan, från vad jag kan se från fönstret.

På vägen mot Kina har tyfonen gjort över 14 000 hushåll strömlösa på de japanska Ryukyuöarna och lämnat 40 000 hushåll utan ström på Taiwan.

Publicerad:

LÄS VIDARE