Kritik mot MSB:s vattenvarning: ”Späder bara på folks oro”

Publicerad 2020-04-15

MSB får hård kritik för varningen om dricksvattenbrist.

Thomas Pettersson, professor i dricksvattenteknik, anser att uttalandet var oprofessionellt:

– Det späder på folks oro om man bara vagt pratar om vattenbrist. Det var inte att ta ansvar, säger han.

Vid en presskonferens på annandag påsk varnade enhetschef Maria Bergstrand på MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, för dricksvattenbrist på grund av coronapandemin.

– Det finns en risk för brist på kemikalier inom dricksvattenförsörjningen vilket kan få konsekvenser för vår dricksvattentillgång på sikt, sade hon.

Maria Bergstrand, enhetschef på MSB.

Senare under måndagen backade Bergstrand.

– Dricksvatten kommer alltid att prioriteras och alla våra kommuner har god beredskap så vi kommer att ha dricksvatten även i fortsättningen, sade hon till Aftonbladet.

Thomas Pettersson är professor i dricksvattenteknik vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Han ser inte någon kommande brist på dricksvatten i Sverige.

Jag har varit i kontakt med en del dricksvattenproducenter. Som alltid säger de att de måste hålla koll på att kemikalieproducenterna kan leverera det som behövs. Men i nuläget är det inget akut alls.

Hur reagerar du på MSB:s varning?

– Det kändes som att de inte hade på fötterna riktigt. De hade inga redovisningar av var bristen skulle finnas, utan det var mer en känsla att det skulle kunna bli så. Jag tyckte det var onödigt, det är bättre att komma med skarpa fakta i så fall. Om det hade funnits en tydlig brist redan nu, måste man ju i så fall redovisa det. Det här späder bara på oro om man inte kan precisera vad det är, utan bara vagt pratar. Det var inte att ta ansvar.

Thomas Pettersson, professor i dricksvattenteknik vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Många av Aftonbladets läsare blev väldigt oroliga, och pratade om att hamstra vatten.

– Det är precis det som blir effekten om man kommer med så vaga formuleringar, när man inte kan precisera vad det handlar om. Det var inte professionellt.

Är det någon risk över huvudtaget för dricksvattenbrist?

– Det är som med allting: man löser uppgiften, om man måste. Den information jag fått från tio, tolv dricksvattenproducenter jag varit i kontakt med är att det inte är brist i nuläget. Men alla måste givetvis se över så att de har en hållbar produktion på sikt, givet läget vi har i dag, säger Pettersson.

MSB:s Svante Werger bemöter kritiken:

– Att vi lyfter de framåtriktande krisberedskapsperspektiven betyder inte att vi tror att alla de här riskerna vi nämner kommer att realiseras. Tvärtom skulle man faktiskt kunna säga. Vi lyfter upp möjliga risker för att myndigheterna tillsammans ska kunna åtgärda dem, få bort riskerna eller åtminstone minska dem. Och naturligtvis för att öka samhällets beredskap och förmåga att hantera dem om de trots allt skulle bli verklighet.