Första dagen med Rimfrost – så gick det

Publicerad:
Uppdaterad:
Här genomför polisen en av många fordons- och körkortskontroller i Sävja.
Foto: Magnus Jansson Klarin / Aftonbladet
Här genomför polisen en av många fordons- och körkortskontroller i Sävja.

NYHETER

På måndagsförmiddagen gick startskottet för Rimfrost i Uppsala, och bara några timmar senare slog man till med full kraft.

– Det kommer inte att vara lika roligt att vara kriminell längre, säger Daniel Larsson, polisinsatschef för Rimfrost i Uppsala.

Första dagen med Rimfrost i Uppsala är avklarad. Strax efter klockan 18.00 på måndagskvällen slog polisen till i Sävja.

– Resultatet av den första dagen blev att vi kunde gripna två personer för drograttfylleri. En av dem hade också en mindre mängd cannabis på sig, säger Daniel Larsson som också berättar att man kontrollerade drygt 200 bilar och förare på måndagskvällen.

Tidigare på måndagsförmiddagen presenterades Rimfrost på en presskonferens i Uppsala polishus, och bara några timmar senare var det alltså dags för den första jätteinsatsen.

– Vi slår till mot gängen och grupperingarna som hanterar vapen och narkotika. Det handlar om multikriminella personer som också sysslar med bland annat bidragsfusk, därför kommer vi också att samarbeta med myndigheter som till exempel Kronofogden.

Hur många extra poliser är det?
– Av taktiska och operativa skäl går jag inte in på något exakt antal, men det kommer att märkas att vi ökar vår närvaro under den här tiden, fortsätter Daniel Larsson.

Foto: Magnus Jansson Klarin / Aftonbladet
Daniel Larsson, polisinsatschef för Rimfrost i Uppsala.

Operationen avslutas i juni

I samband med måndagens presskonferens meddelade också polisen att Rimfrost kommer att avvecklas under vecka 24, men trots det kommer polisen i Uppsala att fortsätta arbetet även efter att operationen avslutats.

– Vi kommer att hålla på till mitten av juni med just Rimfrost. Sedan kommer vi att avveckla den här operationen. Arbetet kommer dock att fortsätta, men under annan tappning.

På presskonferensen avslöjades att operationen redan har startat, och att flera också sitter häktade. Vad är det för typ av brott det handlar om?
– Det är grov brottslighet, så kan jag säga. Det är många som sitter och det är komplexa utredningar.

Foto: Magnus Jansson Klarin / Aftonbladet
Polisen genomför den första av många insatser inom Rimfrost.

”Vi kommer ta klockor, bilar, pengar och narkotika”

Enligt Daniel Larsson kommer polisen inte bara att rikta in sig på vapen och droger, utan också personliga dyrgripar.

– Det kommer inte att vara lika roligt att vara kriminell längre, vi kommer att sätta rejäl press på dem. Vi kommer ta klockor, bilar, pengar och narkotika, säger Daniel Larsson som är nöjd med att operationen nu är igång.

– Det är inte tillfredsställande att vi måste be om hjälp, men det är tillfredsställande att vi faktiskt får den hjälpen vi behöver. För 39 dagar sedan beslutade man att vi skulle få Rimfrost. Sedan dess har vi jobbat och planerat, och nu är de här.

Foto: Magnus Jansson Klarin / Aftonbladet
Ett par hundra fordon kontrollerades i Sävja på måndagskvällen.
Publicerad:

LÄS VIDARE