Så ska åklagaren bevisa giftmordet: ”Räcker inte”

Guldsmedens sambo åtalad ● Det gjorde hon under mordkvällen ● Stölderna

Publicerad 2019-04-30

När akutläkaren frågade om guldsmeden skulle obduceras ska kulturkvinnan ha sagt nej – senare visade det sig att mannen hade höga halter cyanid i blodet.

Nu ska åklagaren försöka bevisa att kvinnan giftmördat sin sambo.

– Det är ett indiciemål men det är är många omständigheter som pekar på henne, säger åklagaren Madeleine Pettersson.

Strax efter klockan 23 den 17 februari kom sjukdomslarmet från lantstället i Norrtäljetrakten – och ambulanshelikopter skickades till platsen. 

Varken grannarna som hade kommit till hjälp eller sjukvårdspersonalen anade att det kunde vara frågan om ett giftmord.

Det upptäcktes först fem månader senare då en ny rättsmedicinsk analys av guldsmedens blod genomfördes. Undersökningen visade resultat som ”talar starkt för” att mannen i 55-årsåldern dött av cyanidförgiftning, enligt förundersökningen.

– Hade man inte fått till den undersökningen så hade det här aldrig upptäckts, säger åklagaren Madeleine Pettersson.

”Pekar på henne”

När utredningen nu är klar ska åklagaren försöka bevisa att det är guldsmedens 54-åriga sambo som ligger bakom giftmordet.

Några direkta bevis som sätter giftbägaren i hennes hand finns inte – i stället kommer målet att handla om en lång rad bevispunkter före, under och efter mordkvällen.

– Det är ett indiciemål men det är är många omständigheter som pekar på henne, säger Madeleine Pettersson.

Omständigheter som åklagaren särskilt pekar på är:

Tidpunkten för förgiftningen. Kulturkvinnan ringde efter hjälp från grannarna klockan 23. När de kommer till platsen upplever de att guldsmeden redan legat död ett tag. Dessutom skriver hon i mejl till släktingar på mordnatten att guldsmeden ”dog för exakt åtta timmar sedan” vilket ger ett flera timmar tidigare klockslag än klockan 23 som hon uppgett i förhör.

– Det menar jag visar att hon vet att han är död innan hon larmar grannarna och det är besvärande för henne, säger Madeleine Pettersson.

Möjliga gärningsmän. Enligt åklagaren kan det inte i praktiken ha varit någon annan än kulturkvinnan som utförde giftmordet.

– Enligt rättsmedicin så dör man bara timmar efter att man har fått i sig det här giftet och det gör att antalet gärningsmän som kan ha gjort det här inte är så många, säger Madeleine Pettersson.

Kulturkvinnans beteende under mordkvällen. Enligt grannarna pratade akutläkaren om obduktion men när kvinnan fick höra det svarade hon direkt ”att det inte behövdes”. Hon ska också enligt åklagaren ha slagit av ett larm, ”agerat likgiltigt” under återupplivningsförsöken, samt underrättat guldsmedens anhöriga först 8–9 timmar efter att han dödförklarats.

Stölderna. Enligt åklagaren började kulturkvinnan stjäla från guldsmeden redan innan han hade hunnit dö av giftet. Grannar har noterat att han tidigare under kvällen bar smycken, klocka och mobiltelefon. Dessa var borta när sjukvården anlände. Efter mordet har dyrbara föremål stulits, bland annat en tv-apparat, träningsredskap, bildäck, dyrbara pennor, en guldklocka, möbler, tavlor, en el-cykel och en container.

Kulturkvinnans google-sökningar. Enligt den it-forensiska undersökningen har hon googlat på gift och ”hur man tar livet av människor med gift” under en längre tid.

”Räcker inte”

Kvinnans försvarsadvokat Björn Hurtig säger till Aftonbladet att hela målet ur försvarets synvinkel kommer att handla om huruvida guldsmeden verkligen dött av cyanidförgiftning samt, i så fall, vem som har sett till att han får i sig giftet.

– Jag jobbar med tvivel och frågan är ifall det är bortom alla rimliga tvivel att min klient med uppsåt har sett till att den döde har fått i sig cyanid i en sådan mängd att han har dött till följd av denna förgiftning. Jag menar att det inte räcker, säger Björn Hurtig.

Han trycker på att åklagaren inte lyckats ge svar på hur, när och om guldsmeden verkligen har förgiftats och hävdar att man därför fyllt ut utredningen med perifera vittnesmål och ”spekulationer”.

– Det intressanta är om det går att bevisa det som åklagaren påstår. Det hade ju kunnat vara intressant om man hade hittat någon burk med cyanid, en burk med min klients fingeravtryck på, i bostaden där han återfanns. Men det har ju gått väldigt lång tid tills man gör en genomgång av den här fastigheten och då är ju allting borta, säger Björn Hurtig.