Här får du inte grilla i påsk – eldningsförbud i flera kommuner

Gräsbrandsrisken stor i flera delar av landet

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Hade du tänkt grilla korv utomhus i påsk eller vill passa på att elda upp ris och pinnar i trädgården?

Då gäller det att vara försiktig, gräsbrandsrisken är stor i princip hela Svealand och Götaland.

I flera kommuner råder dessutom eldningsförbud.

Det varma och torra vädret gör att risken att fjolårsgräset börjar brinna är stor. I Kronoberg har räddningstjänsten de senaste dagarna åkt ut på ett flertal larm om gräsbränder.

1 av 4 | Foto: TT
Det råder ett generellt förbud mot att elda på marken.

– Det är skälet till eldningsförbudet, räddningstjänsten har varit ute på förhållandevis många gräsbränder och ser att situationen kan bli ännu värre nu när många som är lediga och ska ut och städa tomterna från ris och pinnar, säger Gunnar Karlsson, räddningstjänsthandläggare på länsstyrelsen Kronoberg.

– Det är inte lämpligt att elda upp det nu, det får man göra när det friska gräset kommer.

I närliggande Kalmar län är brandrisken också stor, ännu råder dock inget förbud. Enligt SMHI:s beräkningar är brandrisken som störst från Blekinge och uppåt i syd till Gävleborg i norr.

I Stockholmsregionen har brandkåren ryckt ut på 200 larm gräsbränder den senaste veckan och därför avråder nu Storstockholms brandförsvar från eldning utomhus i länet om det inte kan genomföras på ett uppenbart säkert sätt. Samma sak gäller i Uppsala län.

Det innebär inte ett totalt förbud men all eldning bör ske med försiktighet, till exempel genom att ta hänsyn till om det blåser och är torrt och ha släckningsutrustning i närheten.

Förutom Kronobergs län är eldningsförbund utfärdat i nordvästra Skåne i kommunerna Bjuv, Helsingborg, Höganäs, Landskrona, Svalöv, Åstorp och Ängelholm. Bryter man mot eldningsförbudet finns risk att man bötfälls.

Inget hinder att grilla på klotgrill i egna trädgården

– Konkret så innebär eldningsförbud ett generellt förbud mot att elda på marken. Det finns däremot inget hinder att använda grillar i trädgård som står på ben som inte kan överföra elden till brännbar yta, säger Gunnar Karlsson, länsstyrelsen Kronoberg.

Grillar man utanför sin egen tomt är det särskilda godkända grillplatser som är okej att använda. När det nya friska gräset kommer upp minskar gräsbrandsrisken. Forsätter det vara torrt och varmt försvinner dock inte den generella brandrisken i skog och mark.

– Jag skulle gissa på att gräsbrandsrisken försvinner i vår del av landet om ungefär en vecka, men den generella brandrisken finns kvar. Man får lite flashbacks från förra året, det började på ungefär samma sätt då, säger Gunnar Karlsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE