Hundratals samlades när Hans Rosling begravdes i Uppsala

Publicerad 2017-03-17

Hans Roslings förmåga att förklara världen gjorde honom till en global gigant.

Men själv satte han alltid familjen först.

Under begravningsceremonin i Uppsala slott berättade officianten Noomi Arvas Liljefors att det sista professorn gjorde i livet var att leka tittut med ett av sina barnbarn.

– Han somnade in med ett leende på läpparna.

Han brann för sitt arbete, och kunde försvinna i timmar om det kom ett telefonsamtal som var tillräckligt viktigt.

Men oavsett hur mycket världen pockade på så fanns professorn och folkbildaren Hans Rosling alltid där för sin hustru, sina barn och barnbarn.

De var samlade runtomkring honom under det som kom att bli hans sista dag i livet, den 7 februari 2017.

På fredagsförmiddagen inledde officianten Noomi Arvas Liljefors begravningsceremonin på Uppsala slott med att beskriva timmarna innan Hans Rosling somnade in.

– Han var så oerhört fäst vid sina barnbarn. De var alla hos honom då, och det sista Hans gjorde i livet var att leka tittut med barnbarnet Mino.

– Han höll ett A4-papper framför ansiktet, och drog bort det. Då fick han ett förvånat ansiktsuttryck till svar från Mino. Andra gången blev det samma reaktion. När Hans gjorde det en tredje gång så skrattade barnbarnet. Då vände sig Hans om och somnade med ett leende på läpparna, sa Noomi Arvas Liljefors.

Hedrades av vice statsministern

Vårsolen flödade in genom de stora fönstren i Rikssalen när ceremonin startade vid 10.30-tiden. Hundratals personer – såväl familj som vänner och kollegor – hade samlats för att ta ett sista farväl av den folkkäre professorn. Även en rad företrädare för näringslivet och det offentliga Sverige var på plats.

Regeringen representerades av Isabella Löwin, vice statsminister samt minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat.

– Hans Rosling har betytt oerhört mycket i sin livsgärning som läkare, forskare och professor, men kanske allra mest som folkbildare, sa Löwin när hon anlände till slottet.

– Vi hade ganska mycket kontakt sedan jag blev minister. Vi hade mycket diskussioner om biståndet och vårt arbete i fattiga länder. Han var en väldigt engagerad medborgare ända till slutet. Han stod upp för de fattigaste människorna.

Vad behöver göras för att Hans Roslings arv ska leva vidare?

– Hans stora gärning i att lyfta fram fakta och kunskap som en bas för beslutsfattande är något som vi måste vårda. Särskilt i dag när en tid då alternativa fakta och destruktiva åsikter sprids. Hans hade också en oerhört stor optimism, och den måste vi ta vara på. För det är det som kan göra världen bättre.

”Förändrade människors uppfattning om världen”

Två andra som kom för att hedra Hans Rosling var finansmannen Sven Hagströmer och ekonomiexperten Claes Hemberg.

– Hans kunde föra fram fakta som förändrade människors uppfattning om världen. När jag hörde Hans prata om stiftelsen Gapminder i sitt sommarprat 2005 så ringde jag honom direkt för att höra hur jag kunde hjälpa till, sa Sven Hagströmer.

Claes Hemberg la till:

– Hans vågade prata på ett sätt som gjorde att man förstod vad han sa. Han var människa först, professor sedan.

Även artisten Loreen, som tävlade i årets Melodifestival, var på plats.

– Jag lärde känna Hans när vi båda var engagerade i Svenska Afghanistankommittén. Det var ”love at first sight”. Vi blev väldigt snabbt goda vänner. Han hade mer energi än någon annan jag känner.

Efter ceremonin ledde familjen en procession till Gamla kyrkogården, där Hans Rosling ska vila. Därefter följde en privat minnesstund.

Blev 68 år gammal

Hans Rosling var professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet. Han blev känd för sitt pedagogiska sätt att redogöra för utvecklingen i världen och för sitt engagemang i globala folkhälsofrågor. 2005 bildade han stiftelsen Gapminder tillsammans med sonen Ola och sonhustrun Anna Rosling Rönnlund.

Hans Rosling avled i sviterna av cancer i bukspottskörteln. Han blev 68 år gammal.

Följ ämnen i artikeln