Vill bota barn från homosexualitet – på Adlibris och Bokus

Adlibris plockade bort kritiserade boken efter flera månader

Uppdaterad 2017-08-03 | Publicerad 2017-08-02

Bota ditt barn från homosexualitet – med en guide från Adlibris och Bokus.

Nu har bokhandlarna plockat bort ”A Parents Guide to Preventing Homosexuality” ur sitt sortiment.

– Att sälja böcker som uppmanar till sådant är ansvarslöst om man ska uttrycka det milt, säger Magnus Kolsjö är vice förbundsordförande på RFSL.

Boken ”A Parents Guide to Preventing Homosexuality” vill hjälpa föräldrar att uppfostra sina barn till ”hälsosamt heterosexuella” och har sålts sedan mars månad både på Adlibris och Bokus, två av landets dominerande boksajter.

Joseph Nicolosi i en intervju med brittiska BBC.

Den är skriven av filosofie doktorn Joseph Nicolosi som byggt en karriär på att ”bota” homosexuella från sin sexuella läggning, och gavs ut första gången 2002.

”Många vill få oss att tro att det inte går att göra något för att fostra en hälsosam könsidentitet och heterosexualitet i barn. Men kliniska undersökningar av Dr Nicolsi och andra ihop med en noggrann litteraturläsning säger annorlunda”, skriver förlaget i en presentation.

”Det är ansvarslöst”

Magnus Kolsjö är vice förbundsordförande på RFSL och reagerar mot boken

– Självklart har vi yttrandefrihet i Sverige men som företagare bör man ta ansvar för de produkter man säljer.

Han menar att böcker av det här slaget slår hårt mot en redan utsatt grupp.

– Vi vet hur mycket högre den psykiska ohälsan är bland hbtq-personer och hur skadlig den här typen av konverteringsterapi är. Att då sälja böcker som uppmanar till sådant är ansvarslöst om man ska uttrycka det milt. Jag kan inte förstå hur man som bokhandlare kan vilja ha det på sitt ansvar, säger han.

Plockade bort boken i dag

Linnéa Wiklund, informationsansvarig på Adlibris

Under dagen har Adlibris blivit uppmärksammade på boken och därefter plockat bort den ur sitt sortiment.

– Boken strider mot vår policy, vi säljer inte böcker som strider mot lagen om hets mot folkgrupp. Det är så självklart att det här inte är en titel som vi ska sälja, säger Linnéa Wiklund, informationsansvarig på Adlibris.

Hur kommer det sig att ni ändå gjort det?

– Vi har ett brett utbud på 10 miljoner titlar, vi importerar titlar automatiskt och får 75 000 titlar varje månad vilket gör att vi inte har möjlighet att förhandsgranska alla. Vi har listor på böcker som vi blockerar, däremot kan det räcka att en titel kommer ut i en ny utgåva för att den ska slinka igenom. Därför har vi snabba rutiner för att plocka bort dem när det uppmärksammas.

Aftonbladet har sökt Bokus under eftermiddagen och lyckades nå sortimentschef Harold Op het Veld vid 16.30.

– Den kommer vi att ta bort direkt, det är inte en bok som passar in i vår policy, säger han.