Barnmorska vägrar abort – får pengar från kristen organisation

Av: Helena Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Får en barnmorska säga nej till att utföra en abort?

I dag börjar rättegången som kan avgöra den frågan i Sverige.

Men rättegången kommer att påverkas av en av världens största lobbyorganisationer, som vill förbjuda alla aborter, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.

– Målet är att påverka den svenska abortlagstiftningen, säger en forskare till Ekot.

2014 stämde den kristna barnmorska Ellinor Grimmark Jönköpings region till diskrimineringsombudsmannen, DO. Detta då hon nekats jobb som barnmorska på länets tre sjukhus, eftersom hon vägrade utföra aborter, ge ut dagen-efter-piller eller sätta in koppar-spiraler.

I dag börjar rättegången i Arbetsrättsdomstolen mellan Jönköpings region och Ellinor Grimmark som ska avgöra om hon diskriminerats på grund av sin kristna tro.

Nu visar nya uppgifter från Ekot att rättegången kan komma att påverkas av en av världens största anti-abort-organisationer.

Vill göra all abort olaglig

Det är den amerikanska, kristna lobbyorganisationen Alliance Defending Freedom, ADF, som har gett pengar till de juridiska ombud som arbetar för Ellinor Grimmark. Även Ellinor Grimmark får pengar av organisationen som också stöttar på ”ett juridiskt plan”, rapporterar Ekot.

ADF vill att rätten till liv ska gälla från befruktningsögonblicket, något som i grunden skulle göra all abort olagligt.

– Det här fallet är ett klassiskt exempel på det lobbyarbete som ADF gör. De har drivit liknande rättsfall i USA ganska länge nu. Det är tydligt att ADF försöker att exportera strategin till Sverige, säger Joshua Wilson, docent i statsvetenskap vid universitet i Denver, Colorado, som länge har forskat om ADF, till Ekot.

Ellen Grimmarks juridiska ombud, Ruth Nordström, är dessutom engagerad i organisationen som registrerad samarbetspartner, skriver Ekot.

– Domstolens avgörande kan komma att bli vägledande för hur de här frågorna bör hanteras av vården, säger Kavot Zillén som är doktor i medicinsk rätt vid Uppsala universitet, till Ekot.

Vägrar abort, dagen-efter-piller och spiral

Ellinor Grimmark vill åberopa samvetsfrihet, en rätt som ger yrkesverksamma rätt att följa sin religiösa eller moraliska tro i arbetslivet, vilket är en mänsklig rättighet.

2015 kom en annan stämningsansökan från en annan kristen barnmorska som ansågs vara diskriminerad av sitt landsting. Den barnmorskan företräds av samma advokater som Ellinor Grimmark.

Donerar pengar till barnmorskan

På ADF Internationals hemsida uppmuntrar man besökare att donera pengar till fallet, skriver Ekot. Där står det också att man kan hoppas tvinga Sverige och andra länder att ge vårdpersonal rätt till samvetsfrihet, enligt Ekot.

Både DO och tingsrätten i Jönköping har tidigare slagit fast att Ellen Grimmark inte diskriminerats, men nu ska fallet alltså prövas även i Arbetsdomstolen.

Publicerad: