Greta Thunberg om röstvåndan: Jag vacklar fram och tillbaka

Publicerad 2022-09-09

Klimataktivisten Greta Thunberg är likt många unga förstagångsväljare.

Men hon saknar politik som ligger i linje med Parisavtalet och har med två dagar kvar ännu inte bestämt sig.

– Jag vacklar fram och tillbaka hela tiden, säger hon till Aftonbladet.

Omkring 4 000 personer samlades under fredagseftermiddagen på Mynttorget i Stockholm för att demonstrera för klimatet.

Artister som exempelvis Oscar Zia uppträde, och flera representanter för klimatrörelsen Fridays for Future höll tal inför den stora publiken.

En av dem var klimataktivisten Greta Thunberg, och hennes kritik till de styrande inför valet på söndag är stenhård:

”De säger ofta att vi är deras sista hopp. Men om deras sista hopp vilar på några näst intill utbrända tonåringar så finns det inte särskilt mycket hopp”, förklarade hon och fick rungande applåder.

Thunberg konstaterar att det inte känns alls bra att rösta på söndag.

”Att rösta är ett måste. Men vad gör man när det inte finns något att rösta på som kommer ta oss i närheten av de samhällsförändringar som vi är skyldiga till?”.

”Måste sätta press på dem”

Hon anser att klimatkrisen varit helt frånvarande från den politiska debatten.

”Eller i bästa fall reducerats till en fråga om energiförsörjning. Som ung i dag i början av den snabbt eskalerande klimat- och hållbarhetskrisen så känner jag mig övergiven. Och som väljare känner jag mig dumförklarad.”.

Hennes budskap till makthavarna är därför tydligt:

”Vi vill inte ägna oss åt det här. Vi unga har inte skapat den här krisen. Ändå är det vi som måste kommunicera den eftersom att de med plattformar och så många vuxna, aktivt väljer att inte göra någonting. Till och med den bördan dumpar de på oss”.

Efter talet utvecklar hon sina tankar för Aftonbladet.

– Vi har inte fyra år till att slösa bort på ingenting. Jag tycker att det är lite för stort fokus på söndag. Ingenting kommer att förändras efter valet. Det är däremot en väldigt stor möjlighet att mobilisera människor. Fast den möjligheten har vi mer eller mindre slösat bort, eftersom klimat har ignorerats under valrörelsen, säger hon.

– Den politik som krävs för att hålla oss under 1,5 grader över förindustriella nivåer, eller för att hålla oss till Parisavtalet, sett till alla våra utsläpp eller rättviseperspektivet – den finns inte inom dagens partipolitik. Så den pressen måste komma utifrån. Vi kan inte förvänta oss att politiker kommer göra det utan att vi sätter press på dem.

”Måste välja det minst sämsta”

Du är förstagångsväljare, har du bestämt dig för vilket parti du kommer rösta på?

– Nej, det har jag inte. Jag vacklar fram och tillbaka hela tiden. Det ska kännas bra att rösta men jag kan inte stå bakom något. Jag tycker att det känns väldigt konstigt att rösta. För jag måste rösta på något men jag kan inte stå bakom något parti för det finns inget som har en politik som ligger i linje med Parisavtalet.

Hon konstaterar dock att man ändå måste välja det minst sämsta alternativet.

Du med flera har suttit här och strejkat varje fredag i fyra år. Orkar ni fyra år till?

– Om vi måste så ja.

”Måste skärpa sig”

Tankar som delas av Fridays for Future-kollegan Sophia Axelsson.

– Vi har gjort detta i fyra år nu men det har inte hänt så mycket. Men vi fortsätter tills de lyssnar. Jag vill inte vara kvar här i fyra år till, men vi är kvar så länge det behövs. Det är så många unga som inte kan rösta och då är demonstrera deras sätt att höja sina röster.

Hon säger vidare att hon är arg och att politikerna nu måste skärpa sig.

– De gör inte tillräckligt mycket. Det är så mycket tomma ord och inget agerande. Jag vill se aktion. Många lever redan nu i det som är vår framtid, och det gör mig så rädd.

Omkring 4 000 personer samlades på fredagseftermiddagen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln