Turkiet håller fast vid Nato-blockad – visade bilder på demonstranter

Publicerad 2022-09-06

Turkiets blockad av Sveriges Nato-ansökan fortsätter.

På ett toppmöte förra fredagen gav president Erdoğans män inga besked om när de kan komma att acceptera Sveriges ansökan, enligt en regeringskälla.

I stället hade den turkiska delegationen med sig fotografier från tillfällen då personer viftat med PKK-flaggor i Sverige.

Turkiet håller fortsatt Sverige och Finland på halster när det gäller ländernas Nato-ansökningar. 

På ett toppmöte i fredags på en konferensanläggning utanför Helsingfors deltog den vice utrikesministern Sedat Önal och presidenten Recep Tayyip Erdoğans ”högra hand”, rådgivaren Ibrahim Kalin, jämte Sveriges och Finlands chefsförhandlare.

Enligt Aftonbladets regeringskälla gav Turkiet inga besked över huvud taget om när landet kan komma att godkänna Sveriges och Finlands Nato-ansökningar.

”Var konstruktivt”

I stället hade den turkiska delegationen med sig skrivelser om de olika punkterna där landet anser att Sverige inte uppfyllt det som länderna kommit överens om i uppgörelsen från Nato-toppmötet i Madrid i juni.

Den turkiska delegationen hade också med sig fotografier från demonstrationstillfällen i Sverige då det viftats med PKK-flaggor.

– Mötet var konstruktivt och hölls i god anda men den turkiska delegationen kom fortsatt med kritik på flera punkter som man från svensk sida till del tycker är felaktig. Därför har de här mötena delvis handlat om att reda ut missförstånd, säger regeringskällan.

Recep Tayyip Erdoğan.

Enligt Aftonbladets uppgifter handlar det om samma kritik som Turkiet kommit med tidigare, om att det förekommer demonstrationer med PKK-flaggor, att Sverige inte skulle ha tagit Turkiets lista över personer som man vill se utlämnade på allvar, samt att Sverige skulle vidhålla ett vapenembargo mot landet, trots att den svenska regeringen hävdar motsatsen.

”En del i arbetet”

Aftonbladet har utan framgång sökt utrikesminister Ann Linde (S) för kommentarer om mötet i fredags i sammanslutningen mellan Turkiet, Sverige och Finland, som fått namnet ”Permanent Joint Mechanism”.

Strax innan mötet förra veckan sa hon att fler möten kommer att hållas mellan länderna, troligen också i Sverige.

– Det här är en del i arbetet vi nu gör för att genomföra det här avtalet som vi avser att genomföra som framför allt handlar om närmare samarbete för att bekämpa terrorism, sa Ann Linde i fredags förra veckan.

Ann Linde.

Öppenhjärtiga samtal

Under mötet företräddes Sverige av Magdalena Anderssons utrikesstatssekreterare Oscar Stenström som uppger i en kommentar för Aftonbladet:

”Fokus för mötet den 26 augusti var den trilaterala överenskommelse som ingicks i samband med Natos toppmöte i Madrid i juni. Mötet utgjorde ett första tillfälle att diskutera hur överenskommelsen följs upp och genomförs. Diskussionerna med Turkiet var konstruktiva och öppenhjärtiga. Vid mötet överenskoms att öka samarbetet mellan ländernas rättsvårdande myndigheter i enlighet med överenskommelsen. Mötet bör ses som del i ett fördjupat, långsiktigt samarbete mellan Sverige och Turkiet. Detta är viktigt och naturligt, inte minst mot bakgrund av ett kommande svenskt Nato-medlemskap. Regeringen kommenterar inte det exakta innehållet i dessa samtal ytterligare.”