Diako, 26, sörjer kusinen Mahsa Amini: ”Svårt att ta in”

Uppdaterad 2022-10-04 | Publicerad 2022-09-28

Till en början kunde Diako Aili, 26, inte ta in att kusinen Mahsa Amini var död.

Av släktingarna i Iran fick han höra att hon blivit grovt misshandlad av moralpolisen eftersom hon bar sin slöja ”på fel sätt”.

Det var först när hela familjen samlades för att sörja som känslorna sköljde över honom.

– Min kusin var en godhjärtad person som alltid satte andra före sig själv, berättar han för Aftonbladet.

22-åriga Mahsa Aminis död har skakat om en hel värld.

Men bakom alla rubriker om massdemonstrationer och internationella fördömanden finns en sörjande familj som fortfarande är i chock.

För Diako Aili, 26, tog det flera dagar att ta in att hans kusin Mahsa inte längre finns.

– Det var först när hela familjen samlades för att sörja som alla känslor sköljde över mig, berättar han för Aftonbladet.

”Jag känner skuldkänslor”

Men Diako har inte bara drabbats av sorg – han känner även skuldkänslor.

– Jag har bott i norska Bergen hela mitt liv eftersom mina föräldrar kom hit som politiska flyktingar. Min kusin har inte haft den frihet och de möjligheter som jag om mina syskon har här i Norge. Därför känner jag skuldkänslor.

Enligt vittnen dog Mahsa Amini efter att hon greps och misshandlades av den så kallade sedlighetspolisen i Teheran. Anledningen till att hon greps var att hon påstods bära sin sjal på ”fel sätt”.

Det våldsamma gripandet av Mahsa Amini skedde bara veckor efter att Irans president Ebrahim Raisi efterlyst striktare åtgärder för att kvinnor ska följa landets obligatoriska klädlagar.

Familjen besökte Mahsa i somras

Diako hade kontinuerlig kontakt med sin kusin via sociala medier. Bara månader innan det tragiska dödsbeskedet var delar av familjen, som tidigare berättat sin historia för norska TV2, i Iran för att hälsa på.

– Vi hade ofta kontakt med varandra på sociala medier och särskilt när familjen var på besök i Iran i somras.

Diako minns Mahsa som en omtänksam person som brydde sig mycket om sina medmänniskor.

– Hon var godhjärtad och satte alltid andra före sig själv. Hon var ganska blyg och tillbakadragen, men också väldigt lugn och respektfull.

Mahsa Amini till vänster och norska kusinen Sonya Aili när hon var på besök i Iran under sommaren.

Var på jobbet när han fick beskedet

Mahsa Amini bodde i staden Saqqez i nordvästra Iran och var på besök i huvudstaden när hon greps av moralpolisen. När hon togs till polisstationen fick familjen veta att hon skulle släppas efter att ha fått genomgå en ”omskolningssession”.

Men så blev det inte. Hon fördes i stället till sjukhuset där hon intensivvårdades för sina skador.

Diako var på jobbet i Bergen när han fick veta att Mahsa låg i koma.

– Min moster skickade bilder på min kusin när hon låg på sjukhus. De berättade att hon låg i koma, men att de inte visste varför. Eftersom jag jobbade kunde jag inte titta så noga. Men när det blev lite lugnare på jobbet tog jag fram mobilen och först då insåg jag att det var min kusin på bilderna.

Vill veta vad polisen gjorde mot henne

Amini greps av moralpolisen på tisdagen och tre dagar senare dödförklarades hon.

– Innan hon fördes till sjukhusen satt hon frihetsberövad i två timmar hos moralpolisen. Vad som hände under de timmarna är det ingen som vet, förklarar Diako.

Många tankar har snurrat i Diakos huvud efter att dödsbeskedet kom.

– Allt jag vill veta är vad poliserna faktiskt gjorde mot henne. Jag har känt mig så maktlös. Att berätta om den här händelsen är det enda jag kan göra eftersom jag befinner mig 600 mil från Iran.

Familjefotografi. Bild på Mahsa Amini när hon var liten.

”Jina var hennes namn”

I världspressen och på sociala medier har kvinnan som dog efter polisingripandet i Iran kallats för Mahsa Amin, men familjen har alltid kallat henne för Jina.

– Jina var det namn som hon fick av sina föräldrar, hennes kurdiska namn. De som bor i Iran får inte bestämma sitt officiella namn. Det är en del av förtrycket mot kurder i landet. Det är regimen som bestämmer ens officiella persiska namn.

Diakos kusin har nu blivit en symbol för de massprotester som brutit ut i runt 80 iranska städer.

– Det är hemskt att ett liv ska behöva släckas för att en revolution ska starta. Min kusin skulle precis fylla 23 år och hade hela livet framför sig. Men jag vet att det här var den sista droppen för det iranska folket eftersom det här är något som drabbat kvinnor i flera år.

22-åriga Mahsa Aminis död har skakat om en hel värld.