”Tänk på hur ni beter er, vi mår skit”

Diskade på toaletten, fick inte köpa lunch

Publicerad 2023-05-11

Efter 200 sekunders avslöjande om arbetsförhållandena på Intimissimi har ett 20-tal anställda och tidigare anställda på Intimissimi och systerföretaget Calzedonia hört av sig:

– Tack för att ni tar upp det här och uppmärksammar Sverige på hur sjukt Intimissimi är som arbetsgivare och företag.

– Äntligen kommer sanningen fram om hur de behandlar folk.

– Nu ringer cheferna runt till alla butiker och försöker tysta ner oss. De säger att vi inte får prata med varandra om det och att allt i artiklarna är påhitt, vilket vi av erfarenhet vet att det inte är.

Kvinnorna bekräftar bilden av en arbetsplats där de anställda blir mobbade och hunsade, där de är underbetalda och rädda för cheferna.

De får inte dricka vatten eller gå på toaletten under arbetsdagen. Om de gör det blir de utskällda eller inkallade på möten med chefen. Det gäller även om de behöver byta mensskydd.

– De är samma beteende och stämning i Calzedoniabutikerna. Det är exakt samma ledning i båda bolagen och samma mobbningskultur.

– Man blir hotad av cheferna att man inte ska få jobba kvar om inte siffrorna blir bättre.

– Vi fick inte gå ut ur butiken ens för att köpa lunch för det förstörde ”räkningen”, då det satt en sensor i golvet som räknade hur många kunder som gick in och ut ur butiken.

Bianca Ingrosso är ”svensk ambassadör” för företaget.

Tvingades diska på toaletten

– När vi ätit lunch fick vi diska våra tallrikar och bestick i handfatet på toaletten.

– Vi får bara två, tre utspridda semesterveckor under sommaren. Enligt lag har man rätt till fyra veckors sammanhängande semester under juni-augusti. Ingen får ta semester under juni. Den perioden är ”blockad” då det räknas som högsäsong för företagen. Så alla butikernas anställda och chefer ska dela på veckorna mellan 10 juli och 31 augusti, vilket inte går ihop.

En kvinna vill sända en hälsning till kunderna.

– Tänk på hur ni beter er mot Intimissimi-personalen. Vi mår skit, vi har inte ätit på många timmar. Man kanske har fått sin mens men får inte gå ifrån och vi är väldigt trötta.

Lösningen: Kollektivavtal

En kvinna som hör av sig vill nyansera bilden av företaget. Hon har tidigare jobbat på Intimissimi och skriver att det kan finnas dåliga chefer och att många problem skulle lösas om företaget skaffade kollektivavtal.

– Men ett stort problem var många gånger de unga tjejerna som blev anställda. De trodde att de hade blivit anställda för att stå och se snygga ut. De ville inte ta ansvar och göra jobbet.


SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!