Hårda kritiken mot Åkesson: ”Den enda som är nöjd är Putin”

SD-ledarens svar: ’Trams”

Publicerad 2023-05-17

Sverigedemokraternas EU-krav splittrar Europa och gynnar Vladimir Putin.

Det menar S-ledaren Magdalena Andersson som uppmanar Ulf Kristersson att ta avstånd och visa ledarskap.

– Men det verkar han inte vara intresserad av, eller ha förmåga att göra. Han borde i alla fall sluta med att säga att de är överens på hans sida om politiken, det är uppenbart en ren lögn, säger hon.

SD-ledaren Jimmie Åkessons EU-utspel möts av hård kritik från Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson. Hennes uppfattning är att EU-samarbetet har gynnat Sverige väl, något som blivit än mer tydligt under de senaste åren. Hon nämner den gemensamma upphandlingen av coronavaccin och enigheten om stödet till Ukraina som två exempel.

Utspelet är också problematiskt för statsminister Ulf Kristersson, anser hon.

– När det största partiet i regeringsunderlaget börjar prata om att lämna EU blir det väldigt pinsamt för Ulf Kristersson. Vi är mitt uppe i ett svenskt ordförandeskap i EU och leder en lång rad förhandlingar. Vi har också en unik möjlighet att påverka de beslut som fattas i EU.

Magdalena Andersson (S).

Kristersson borde visa ledarskap

Magdalena Andersson anser att Ulf Kristersson borde ta tydligt avstånd från Jimmie Åkessons krav. Hon säger också att motsättningarna om EU inom Tidöpartierna är ytterligare ett exempel på splittringen i blocket.

– De är inte överens om energiförsörjningen, det var en av alla lögner som Kristersson körde med under valrörelsen. Men det är inte bara vindkraften men krigar om - det är också öppet krig vad det gäller Sveriges medlemskap i EU. Ulf Kristersson borde kliva fram och visa ledarskap för att hålla ihop sitt regeringsunderlag.

Är det inte rimligt att utvärdera det svenska EU-medlemskapet när vi betalar så mycket pengar till EU?

– Det är ju uppenbart för oss varje dag vad EU-medlemskapet ger oss. Vi ser bara vilken trygghet och stabilitet det har gett oss i Europa under kriget i Ukraina. Den enda som är nöjd med denna typen av utspel, han sitter i Kreml. Det är exakt den här typen av splittringsdiskussioner som gynnar Putin.

Jimmie Åkesson (SD).

Pehrson: ”En flirt med Brexit”

Aftonbladet har sökt Ulf Kristersson men hans pressekreterare hänvisar till en skriftlig kommentar från EU-ministern. Johan Pehrson, Liberalernas partiledare, ställer däremot upp på intervju och är mycket kritisk till Jimmie Åkessons utspel.

– Det är en flirt med brexit, sorgligt och på sikt farligt. Europa måste jobba mer för att hålla ihop med alla hot från omvärlden, så som Ryssland och Kina. Man borde förstå att Europa har mer att tjäna på om EU håller ihop och är starkt.

Liberalernas ledare Johan Pehrson sågar utspelet som en flirt med brexit.

Hur stort problem är det här för Tidösamarbetet?

– De har framfört samma sak tidigare. Jag tycker det faller platt till marken. Det är deras fulla rätt att hävda att Sverige och svenska intressen skulle klara sig bättre utanför det Europeiska samarbetet. Jag tycker att de borde åka på en studieresa till Storbritannien.

Åkesson öppnar för statlig utredning

Jimmie Åkesson slår ifrån sig kritiken om att hans utspel spelar Putin i händerna.

– Det är bara trams naturligtvis. Ett pinsamt försöka att skifta fokus från en diskussion som jag tycker behöver föras, säger han i en skriftlig kommentar.

Hur ska EU-utredningen se ut mer i detalj?

– Det får vi titta närmare på, men det är inte otänkbart att det skulle kunna göras inom ramen för en statlig utredning, åtminstone inledningsvis.

Hur ska beredskap tas för att lämna unionen?

– Att lämna unionen är inte aktuellt på kort, eller ens medellång sikt. Att ingå i EU är det enda realistiska alternativet just nu. Vi behöver däremot skapa utrymme att manövrera om vi en dag skulle komma till en punkt där Sverige behöver överväga andra alternativ. Att då vara bunden till unionen genom svensk grundlag är att surra sig själv vid masten på ett sätt som inte är bra för Sverige.

Olof Svensson