Bidrag till arbete mot antisemitism stoppas: ”Djupt beklagligt”

Publicerad 2022-12-03

Ingången till koncentrationslägret Auschwitz.

Organisationen SKMA har länge arrangerat resor till Auschwitz för svenska skolelever.

Nu väljer regeringen att inte förlänga bidraget som möjliggjort satsningen.

– Det här projektet har varit väldigt uppskattat, säger SKMA:s ordförande.

I regeringens budget får Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, inte längre bidrag för sitt Hågkomstprojekt.

Kommittén har under många år utbildat lärare och elever runtom i Sverige om antisemitism, rasism och förintelsen. Bland annat genom att anordna resor till förintelselägret Auschwitz i Polen.

– Det här projektet har varit väldigt uppskattat. SKMA tjänar inte en spänn på det här, det är inte så att pengarna har gått till oss. Pengarna har gått till viktig verksamhet. Regeringen talar om att arbetet mot rasism och antisemitism ska fortsätta. Det är jättebra att de pratar om det, men ord stoppar inte antisemitism. Det är handling som gör det, säger SKMA:s ordförande Willy Silberstein till Dagens ETC.

Det avslutade bidraget

Forum för levande historia är en myndighet under Kulturdepartementet. De har sedan 2018 haft som uppdrag att stärka möjligheterna för resorna i Hågkomstprojektet.

Den då S-ledda regeringen beviljade år 2020 ett bidrag till Hågkomstprojektet. Fem miljoner kronor under första året. Efter det förlängdes bidraget till december 2022, med sex miljoner per år. Nu har den nya regeringen valt att behålla det slutdatumet.

– Arbetet för att sprida kunskap om förintelsen och de ofattbara brott som begicks är en prioriterad fråga för regeringen. Liksom att arbeta mot antisemitismen idag som tyvärr är ett stort problem i Sverige, skriver Kulturminister Parisa Liljestrands pressekreterare Caroline Opsahl till Aftonbladet.

Svenska kommittén mot antisemitisms ordförande Willy Silberstein.

– Det är ett arbete som pågår på flera parallella nivåer. Forum för Levande Historia fortsätter ha ett oerhört viktigt uppdrag i detta. Staten bygger också ett nytt museum över förintelsen, och där ökar vi anslagen med 15 miljoner kronor nästa år, forsätter hon.

Caroline Opsahl skriver även att oppositionen inte verkar ha med bidraget i sina skuggbudgeter.

– Den nuvarande regeringen ser just nu över vilka nya satsningar som kan komma att behöva göras framöver. Vi arbetar också med hur uppdragen för myndigheterna kommer se ut nästa år.

”Djupt beklagligt”

SKMA ser allvarligt på det avslutade bidraget. Enligt Willy Silberstein kommer Hågkomstprojektet behöva läggas ner om man inte får fortsatt bidrag.

– Det är djupt beklagligt. Antisemitismen ökar på flera håll i landet och då är det oerhört märkligt att regeringen gör såhär, stoppar en verksamhet som fått så stor positiv respons, säger Willy Silberstein till Dagens ETC.

Han säger till Aftonbladet att det verkar som att regeringen inte utesluter en fortsättning helt och hållet efter att han tagit del av svaret från Kulturdepartementet.

ANNONS