Ukraina: Massgrav hittad i Izium

Uppdaterad 2022-09-16 | Publicerad 2022-09-15

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppger att en massgrav hittats i staden Izium, som återtagits från ryska styrkor.

Enligt Sky News rör det sig om 440 kroppar.

– Vi vill att världen ska veta vad den ryska ockupationen orsakat, säger presidenten.

Följ ämnen
Ukraina

Efter att ha varit ockuperat av Ryssland i månader upptäcktes massgraven i Izium då ukrainska styrkor återtog staden.

Enligt flera internationella medier har president Zelenskyj bekräftat uppgiften och säger att man kommer att gå ut med mer information under fredagen.

– Ryssland lämnar död efter sig över allt, säger presidenten enligt Sky News.

På bilder från gravplatsen syns en mängd enkla träkors sticka upp ur marken i en skog.

Serhij Bolvinov, som är chefsutredare vid Charkivs regionala polisstyrka, uppger för Sky News att runt 440 kroppar hittats.

– Jag kan berätta att det är en av de största gravplatserna i en befriad stad, som består av mer än 440 gravar. Runt 440 kroppar var begravda på en plats, säger han.

”Brott mot mänskligheten”

Bolvinov uppger att kropparna ska undersökas som en del av en stor polisinsats, för att samla bevis för misstänkta krigsförbrytelser.

Enligt Sky News säger chefsutredaren att de vet att en del av människorna i gravarna har blivit arkebuserade, andra har dött under artilleribeskjutning och andra i flygräder.

– Vi har också information om att vissa kroppar inte har identifierats ännu. Dödsorsakerna kommer att slås fast under utredningen, lägger han till.

Serhij Bolvinov kallar massgraven för ”ett brott mot mänskligheten”.

– För mig var det särskilt chockerande och fruktansvärt och det här är ett brott mot mänskligheten. Det borde inte vara så här i en civiliserad värld 2022. Det här är en fruktansvärd historia och obehaglig från alla håll. Jag är övertygad om att det onda definitivt kommer att straffas.

ANNONS