Jonas Gardell: ”En dag av stolthet”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Pridefestivalens höjdpunkt – prideparaden sprudlade av glitter, glädje och engagemang.

I luften över centrala Stockholm syntes ett flygplan med budskapet: ”Villkorslös kärlek!”.

– I början var vi några hundra – nu är vi 500.000 som kantar gatorna. Det här är en dag av stolthet, säger Jonas Gardell som står bakom banderollen. 

Finansminister Magdalena Andersson(S) är en av alla politiker som går i Prideparaden i dag. Under mandatperioden har hon jobbat på en långsiktig hyllning till Pridefestivalens 20-årsjubileum.

Sätter man alla budgetpropositioner i en hög bildar de en regnbågsflagga – Andersson kallar den sin ”pridebudget”.

– En superrolig idé, tycker finansministern själv. 

Sandra Ehne, ordförande för RFSL säger att oavsett var man bor eller kommer ifrån, så ska RFSL kunna vara en organisation för alla. 

Årets tema för paraden är att man ska stå upp för sig själv.

– Det handlar alltid om att man ska få älska den man vill, och få vara den vi är. Det visar vi här och nu, genom denna parad, säger Sandra Ehne. 

På Sportbladets flak finns bland andra Janne Andersson,  förbundskapten för svenska herrlandslaget i fotboll.

– Det är enormt viktigt att få älska den man vill och vara den man är, säger han till Aftonbladet.

Sportvärlden får ofta kritik för att inte vara tillåtande när det gäller hbtq-frågor, och bland andra fotbollsspelaren Anton Hysén har ställt frågan var alla hbtq-personer inom fotbollen är. Varför kommer inte fler ut? Janne Andersson kan inte svara på det.

– Det finns avarter och det kanske finns en miljö som inte är tillräckligt tillåtande för att komma ut, men som helhet finns det mycket positivt inom lagidrotten.

NMR avlägsnades av polisen

Polisen har avlägsnat ett 15-tal personer från Klarabergsgatan under dagen.

Enligt uppgift till Aftonbladet handlade det om personer från nazistiska NMR. Polisen körde dit och avlägsnade dem efter att personer på platsen slagit larm. Insatsen sköttes inom ramen för polisens Pride-kommendering. Två personer greps efter att ha stört den allmänna ordningen, bekräftar polisen. De vill dock inte säga om det rör sig om medlemmar från NMR.

Dagen har kantats av glädje, firande och värme – polisen har assisterat minst en person som tuppat av på grund av värmen.

Mark Levengood och Jonas Gardell är ikoniska i pridesammanhang.

– Vi har gått i prideparader i 30 år. Första gången vi gick tillsammans var 1987, säger Mark Levengood.

– I början var vi några hundra – nu är vi 500.000 som kantar gatorna. Det här är en dag av stolthet, säger Jonas Gardell. 

Karta över prideparadens väg genom innerstan. Den startar vid Norr Mälarstrand, och går sedan via Stadshusbron, Tegelbacken, Vasagatan, Kungsgatan, Stureplan, Sturegatan, Lidingövägen och till Östermalms IP.
Karta över prideparadens väg genom innerstan. Den startar vid Norr Mälarstrand, och går sedan via Stadshusbron, Tegelbacken, Vasagatan, Kungsgatan, Stureplan, Sturegatan, Lidingövägen och till Östermalms IP.
Publicerad:

LÄS VIDARE