UD: Svensk läkare har besökt Gui Minhai

Av: TT

Publicerad:
Utrikesminister Margot Wallström (S). Arkivbild.
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Utrikesminister Margot Wallström (S). Arkivbild.

Den i Kina fängslade svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai har fått träffa svenska läkare, enligt svenska utrikesdepartementet. Kinaforskaren Fredrik Fällman uppger dock att det är högst osäkert vad undersökningen kommer att leda till.

"Svensk medicinsk personal har under måndagen den 13 augusti kunnat genomföra ett besök hos den frihetsberövade svenske medborgaren Gui Minhai. Det är välkommet", säger utrikesminister Margot Wallström, i ett uttalande från UD.

– Det är svårt att säga vad detta betyder. I någon mån är det ju ett tillmötesgående från kinesiska myndigheter. Samtidigt har de tidigare sagt att Minhai inte är sjuk, och man vet inte vad de nu undersöker, säger Fredrik Fällman, docent i sinologi vid Göteborgs universitet, till TT.

– Det är bra att det pågår någon typ av dialog. Men det har varit väldigt tyst under de runt tusen dagar som gått sedan Minhai greps, så alla bedömningar av vad som nu händer är osäkra. Det kan betyda att han släpps fri, eller att Kina går hit men inte längre, fortsätter han.

Margot Wallström går inte in på fler detaljer kring besöket och uppger att det fortsatta arbetet omfattas av sekretess.

"Sveriges uppfattning är känd sedan tidigare och kvarstår – Gui Minhai måste släppas fri och kunna återförenas med sin familj", säger Wallström.

Publicerad: