Lööfs första sommartal

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2013-08-14

Kan presentera partiets prioriteringar
inför höstens budgetförhandlingar

I dag sommartalar Annie Lööf (C) för första gången som partiledare.

Hon väntas leverera partiets prioriteringar inför höstens tuffa budgetförhandlingar.

Redan nu står det klart att Centerpartiet kommer kämpa för att företagare ska slippa ansvaret för den andra sjuklöneveckan.

I dag klockan 12.30 sommartalar C-ledaren Annie Lööf i Rosendals trädgård i Stockholm. Hon ska bland annat presentera partiets prioriteringar inför höstens budgetförhandlingar med de andra regeringspartierna. Det är den sista budgeten under den här mandatperioden.

Det är sedan tidigare känt att C kommer att driva på hårt för att företag ska slippa betala för den andra sjuklöneveckan och att man på andra sätt vill förenkla för små- och medelstora företag. Dessutom ställer man upp på ett femte jobbskatteavdrag om utrymme finns och ville samtidigt satsa på miljön.

Utmanas av Lärarförbundet

I går utmanades Annie Lööf av Lärarförbundet inför dagens tal. Facket är kritiska till att Lööf inte nämnde skolan alls under sitt tal under Almedalsveckan i somras.

– Det tycker vi är under all kritik, att Centerpartiet inte har något att säga om landets största arbetsplats. Partiet styr i ett stort antal kommuner vilket gör det ännu viktigare. Under den här veckan är det ungefär en miljon lärare och elever som börjar ett nytt läsår. Nu har Annie Lööf chansen att tala till en väldigt stor verksamhet. Det förväntar vi oss att hon gör, säger ordförande Eva-Lis Sirén.

Skola och utbildning viktigast

Hon hänvisar till en undersökning som SIFO gjorde under Almedalsveckan. Där stod det klart att skola och utbildning är den viktigaste valfrågan för väljarna.

– Det var flera som var tysta i utbildningsfrågorna i Almedalen, vilket är konstigt med tanke på undersökningen. Centerpartiet är så klart medvetna om läget. Om ett parti står tomhänt i en fråga som väljarna tycker ska stå högt på agendan, så påverkar det så klart förtroendet inte bara för de själva utan även för hela Alliansen. Det parti som vill bli valt eller återvalt måste kunna ta bladet från munnen när det gäller skolfrågan, säger Sirén.

Nu hoppas hon att Lööf tar upp skolfrågan under morgondagens tal.

– Här har hon chansen att ta revansch och berätta hur hon tänker sig att ta tag bland annat i den nationella lärarkrisen.

Tillbakavisar kritiken

Men Annie Lööf menar att skolan är en viktig fråga för partiet, även om det inte nämndes i hennes tal i Almedalen.

– Det är något vi fortsätter att prata mycket om. Men för mig har det viktigaste varit att prata om lärlingssystem, vilket jag gjorde på vårt ekonomiska seminarium i Almedalen, och karriärvägar för lärare – snarare än i vilken årskurs vi ska ha betyg, säger hon.

På Centerpartiets stämma i september ska ett helt nytt sakpolitiskt program för skola och utbildning antas med konkreta förslag inom området.

– Det är en hög ambitionsnivå i vår skolpolitik och jag är glad över att frågan ligger så högt upp på dagordningen hos väljarna, säger Annie Lööf.

Det är inte första gången Lärarförbundet kritiserar partiledare. Tidigare har både Stefan Löfven (S) och Fredrik Reinfeldt (M) hamnat i skottgluggen.