Vittne till bebisstölden: ”Kvinnan grät och pratade om sina barn”

Förde bort sex månader gammal bebis utanför förskola i Göteborg

Av: Josefin Silverberg, Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

Idag åtalas en 39-årig kvinna för olaga frihetsberövande sedan hon ska ha tagit en bebis från en förskola. Kvinnan förnekar brott och säger att hon lämnade barnvagnen på en parkering när hon upptäckte att det var en bebis i.

Åklagare Hedvig Lundblad menar att det finns bevis för att kvinnan visste att hon tog en bebis.

I två timmar var en bebis försvunnen innan den hittades på köpcentrets Bäckebols parkeringsplats. Idag åtalas en 39-årig kvinna för att ha fört bort bebisen från en förskola i Hisings kärra, Göteborg. Kvinnan förnekar brott och menar att hon inte visste att det var en bebis i vagnen.

Åklagare Hedvig Lundblad har idag väckt åtal om olaga frihetsberövande mot kvinnan. Hon menar att kvinnan mycket väl var medveten om att hon stal en bebis.

1 av 8 | Foto: Henrik Brunnsgård
En 39-årig kvinna har häktats misstänkt för olaga frihetsberövande sedan en barnvagn med en bebis stulits.

Kallade bebisen sitt barn

Ett vittne ska ha sett kvinnan med barnvagnen på sin garageuppfart. Han uppfattade henne som stressad. När han frågade vad hon gjorde där ska hon ha sagt att ”mitt barn är sjukt” och att hon skulle gå till sjukhuset med barnet.

– Det är en av de uppgifter som gör att jag anser att hon visste att det var en bebis i vagnen, säger Hedvig Lundblad, åklagare.

Kvinnan hade själv nyligen förlorat vårdanden om sina egna barn och var upprörd över det.

 Strax innan hon greps inne på Coop i Bäckebol upptäckte ett butiksbiträde henne. Kvinnan var mycket ledsen och grät. Butiksbiträdet ska ha hört henne jämra sig ”Mina barn, mina barn” vilket hon upprepade flera gånger. Sedan ska hon ha sagt något i stil med "Jag vet att jag inte har gjort rätt" eller "jag vet att jag har gjort fel".

”Kändes som en evighet”

Det var flickans mamma som larmade om att dottern försvunnit. Föräldrarna har tidigare sagt att det inte går att beskriva skräcken de kände när de upptäckte att deras barn var borta.

– Det var fullkomlig orealistiskt, som i en film. Dessa två timmar kändes som en evighet och det var en berg- och dalbana av alla de värsta känslorna man kan tänka sig; chock, förtvivlan, sorg och rädsla, har flickans mamma sagt till SVT Nyheter Väst.

I polisförhör har mamman uppgett att hon lämnade barnvagnen med sin sexmånaders dotter utanför entrén till förskolan när hon skulle hämta sin son. Det var vanligt att föräldrar gjorde så när de skulle hämta syskon.

Hon var inne på förskolan i omkring 10 min. När hon kom ut var barnvagnen borta. Först trodde hon att någon i personalen hade flyttat den. Sedan att kanske någon mamma har tagit fel. Hon sprang runt förskolan för att hinna i fatt någon av de andra mammorna men såg ingen. Då fick hon panik, grät och skrek och ringde 112.

Förnekar bebisstöld

Hans Billeskans, den åtalade kvinnans advokat, säger till Aftonbladet att hon är ledsen över det som har hänt.

– Det var inte alls hennes avsikt att föra bort ett barn. Hon skulle ha vagnen för att transportera tillhörigheter. När hon upptäcker att det är ett barn i så blir hon förskräckt. Hennes reaktion är att ställa vagnen på ett sådant sätt så att den är lätt att upptäcka, säger Hans Billeskans.

Kvinnan är känd av polisen sedan tidigare och bland annat dömd för våld mot tjänsteman och snatteri.

Kvinnan var påverkad vid gripandet och åtalas även för ringa narkotikabrott.

Levde ett utsatt liv

I en utredning av hennes sociala situation som Kriminalvården har gjort konstaterar man att hon lever ett utsatt liv – utan eget boende.

Kriminalvården anser därför att kvinnan bör dömas till skyddstillsyn om hon anses skyldig.

Rättegången hålls den 12 mars i Göteborgs tingsrätt.

Hedvig Lundblad menar att det är klarlagt att den 39-åriga kvinnan tog barnvagnen. Sedan handlar det om att bevisa att hon var medveten om att det var en bebis i. Dessutom är kvinnans agerande på parkeringen försvårande.

– Då väljer hon att lämna bebisen och inte se till att den kommer till rätta. Jag menar att brottet fortgår under tiden på parkeringen, säger Hedvig Lundblad.

Publicerad:

LÄS VIDARE