Tvingades dansa tango – hos IS

Av: Leif-Åke Josefsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Danske journalisten satt fånge i 13 månader

1 av 2 | Foto: POLFOTO KOMMISSION
FRIGAVS FÖR LÖSENSUMMA Den danske frilansjournalisten Danie Ye Ottosen satt fånge hos IS i 13 månader. Nu talar familjen Ottosen för första gången ut i radio. Förutom all tortyr berättade Daniel om en bisarr episod när Jihad John tvingade upp honom för att dansa tango.

Daniel Rye Ottosen, dansk frilansjournalist, satt fånge hos IS i 13 månader. I ett bisarrt inslag i tortyren tvingades han dansa tango med Jihad John.

Sedan frigavs han för en lösensumma på 18 miljoner danska kronor.

Ottosens fyra medfångar förvägrades lösen av sina regeringar och halshöggs.

När halshuggningarna som skakade om världen inleddes var Daniel Rye Ottosen redan en fri man.

Med sig hem fick han ett brev från sin medfånge James Foley, en amerikansk journalist, som Foley ville att Ottosen skulle ge till hans mor. Hon flög till Köpenhamn för att hämta brevet.

En vecka senare kom den första videon där Jihad John, senare identifierad som Londonbon Mohammed Emwazi, skär halsen av James Foley.

Flera avrättningar

Sedan följde avrättningarna tätt av Ottosens medfångar, mellan juni och oktober i fjol.

David Haines, brittisk hjälparbetare.

Steven Sotloff, amerikansk journalist.

Alan Henning, brittisk hjälparbetare.

Under tiden satt en traumatiserad Daniel Rye Ottosen hemma i Danmark, där, förutom alla svåra minnen att bearbeta, en skuld också byggts upp.

Lösensumman hade samlats in av Ottosens familj, men inte hela det belopp IS-kidnapparna krävde, två miljoner euro (cirka 18,6 miljoner svenska kronor). En privat säkerhetsfirma sköt till resten.

Nu har hans syster Anita Rye Ottosen lagt ut en vädjan om bidrag på Facebook för att hjälpa sin bror med hans skuld på runt en miljon kronor.

Hon skriver: ”Daniel kämpar varje dag – en kamp för att finna någon mening i allt våld han upplevde och hitta tillbaka till ett normalt liv ... Daniels läge just nu begränsar hans förmåga att tjäna pengar”.

Berättar i radio

I söndags talade familjen Ottosen för första gången ut i det danska radioprogrammet ”21 Søndag”.

Förutom misshandel och tortyr berättade Daniel också om en bisarr episod där Jihad John tvingade upp honom för en – tango.

”Han hjälpte upp mig och så skulle vi dansa tango, John och jag. Vid den tidpunkten tittade jag bara ner i marken. För om vi såg dem i ögonen så vankades det bara ännu flera slag”, säger Daniel Rye Ottosen i programmet.

Nu riktas kritik

Från internationellt håll riktas nu kritik mot att Ottosen frigavs mot en lösensumma.

Både den amerikanska och brittiska officiella hållningen, liksom den danska, har hela tiden varit att inte betala lösensummor till terrorister.

Familjen Ottosen lyckades, via en omväg, ändå köpa sin son fri.

För James Foley, Steven Sotloff, David Haines och Alan Henning blev ”den officiella hållningen” deras död.

Hans fyra medfångar förvägrades lösen – och halshöggs

James ”Jim” Foley, 40

Amerikansk frilansande tv-reporter som togs tillfånga av IS i nordvästra Syrien i november 2012. Han fick halsen avskuren i augusti 2014, bara någon vecka efter att Daniel Rye Ottosen släppts fri. Enligt vissa källor som ”hämnd” för amerikanska flygattacker i Irak. Foley blev den förste amerikan som avrättades av IS.

Steven Sotloff, 31

Amerikansk-israeliske journalist som blev den andre som fick halsen avskuren. Sotloff, som höll sin judiska bakgrund dold för att inte förvärra sin situation, hade då suttit ett år som fånge hos IS. 2 september 2014 släppte IS en video som visade Sotloffs avrättning, något som fick Barack Obama att förklara USA:s avsikt att ”förgöra IS”.

David Haines, 44

Brittisk hjälparbetare som föll i IS händer under arbete nära den turkiska gränsen i början av 2013. Haines var en veteran i sammanhanget och hade arbetat i flera oroshärdar, bland annat under krisen i forna Jugoslavien. Han avrättades av Jihad John i september 2014 och blev det tredje offret av Daniel Rye Ottosens kamrater i fångenskapen.

Alan Henning, 47

Var en engelsk före detta taxiförare som vigt sitt liv åt hjälparbete. Han greps av IS 2013 när han transporterade en last med förnödenheter till invånarna. Storbritannien hemlighöll hans tillfångatagande en tid och försökte förhandla om ett frisläppande, men misslyckades. Alan Henning avrättades omkring den 3 oktober 2014.

Publicerad: