Stockholmsbörsen rasade 4,5 procent

Uppdaterad 2015-08-25 | Publicerad 2015-08-24

”Det råder panik på marknaderna”

En efter en har världens börser störtdykt under måndagen.

I Stockholm raderades hela årets uppgång på bara några timmar.

– Det råder panik på marknaderna, säger Takako Masai, chefsanalytiker på Shinsei Bank i Tokyo.

Dagen började med att Shanghaibörsen sjönk kraftigt och drog med sig de övriga ledande Asienbörserna i fallet. Tokyobörsens Nikkei 225-index hade en halvtimme före stängning sjunkit med närmare 5 procent. Taiwanbörsen stängde på minus 4,8 procent efter att stundtals ha legat på minus 7,5 procent – det största raset hittills under pågående handel.

Det fick till följd att även Stockholmsbörsens OMXS-index inledde skakigt och backade drygt 3 procent i den inledande handeln, för att sedan gå ner mot minus 6 procent. På bara några timmar hade ökningen från årsskiftet raderats. På eftermiddagen stabiliserades handeln något. Vid stängning klockan 17.30 hade OMXS-index sjunkit med 4,5 procent.

Stora förändringar

I USA öppnade börserna oroligt. Nasdaqs kompositindex tappade till en början med över 8 procent, medan Dow Jones industriindex föll drygt 7 procent.

– Det är klart att det var väntat att det skulle gå ner med tanke på att det gått ner så mycket först i Kina och sedan Europa, men det här var mer än vad man hade väntat, säger Johan Javeus, chefsstrateg på SEB.

Senare återhämtade sig dock de båda New York-börserna. När de stängde hade Dow Jones industriindex backat 3,6 procent medan Nasdaqs kompositindex gått ned 3,8 procent.

– Det kan gå väldigt fort både upp och ner. Problemen man har i Kina och den oro som funnits på kinesiska börser, den finns fortfarande kvar, men man brukar sällan se en rörelse som bara går åt ett håll dag efter dag. Förr eller senare kommer det alltid en rekyl. När priserna har gått ner tillräckligt mycket finns det alltid de som tycker sig se ett köptillfälle, och då får man de här svängningarna.

Trots att flera börser återhämtat sig under dagen manar Johan Javeus till försiktighet.

– Som privat investerare ska man vara vaksam med att gå in om det svänger mycket, det brukar inte vara den bästa tiden att gå in. Det är farligt att ta den här återhämtningen som en intäkt för att det här skulle vara över och att det nu finns ett gyllene köptillfälle. Först vill man se att det lugnar ned sig i Kina.

Oljepriser föll

Börsraset skakade också andra finansiella marknader. Både Nordsjöoljan och USA-oljan föll med drygt en dollar per fat till 44:36 respektive 39:33 dollar, skriver TT. Priserna ligger på de lägsta nivåerna sedan början av 2009, under efterdyningarna av bolånekrisen i USA. Även dollarn har slagits av oroligheterna och sjönk till sin lägsta nivå mot den japanska yenen på sex veckor.

– Det råder panik på marknaderna. Det börjar se ut som under den asiatiska finanskrisen i slutet av 1990-talet. Spekulanter säljer de tillgångar som verkar mest sårbara, säger Takako Masai, chefsanalytiker på Shinsei Bank i Tokyo, till Reuters.

Kinas börser övervärderade

– Allt hänger ju ihop framför allt med situationen i kinesisk ekonomi. Vi fick ytterligare tecken förra veckan på att den ekonomiska aktiviteten håller på att avta. Samtidigt har vi de här kraftiga nedgångarna på börserna som man inte riktigt verkar få bukt med. Alla de här åtgärderna man har satt in tidigare, de verkar inte hjälpa, säger Johan Javeus till TT.

Han konstaterar att Kinas börser har varit väldigt övervärderade med våra mått mätt och att det därmed inte är så konstigt att kurserna faller kraftigt. Samtidigt är börsen en mycket mindre del av Kinas ekonomi än vad den är av exempelvis Sveriges ekonomi.