Välkommen framgång efter USA:s fiasko mot IS

Kurdiska styrkor har gått in i Sinjar.

I månader har den USA-ledda koalitionens krig mot Islamiska staten, IS, kännetecknats av fiaskon och misslyckanden.

Om kurderna slutgiltigt återtagit Sinjar är det därför en välkommen framgång med stort symbolvärde som öppnar för återtagande av andra viktiga städer.

Ska man tro rapporterna från slagfältet så hade de kurdiska peshmerga-trupperna samlat ihop en styrka som var tio gånger större än de 700 IS-krigare som försvarade Sinjar. De var också utrustade med moderna vapen som de fått från USA och Tyskland. Därtill genomförde USA flygbombningar som stöd för den kurdiska framryckningen.

Förmodligen beslöt IS inför detta övermäktiga motstånd att göra en strategisk reträtt. På annat sätt kan man inte tolka att peshmerga intog Sinjars centrala delar bara ett dygn efter att offensiven inletts.

Sinjar är både symboliskt och strategiskt viktigt.

Symboliskt eftersom det bara är ungefär ett år sedan som IS intog staden efter hårda strider och sedan sålde eller använde stadens kvinnor som sexslavar. Sinjars befolkning var huvudsakligen yazidier, en minoritet med egen religion.

IS angrepp utlöste en dramatisk massflykt av yazidier och väckte farhågor om ett folkmord.

Större plan

Strategiskt viktig eftersom den irakiska staden ligger nära landsväg 47, huvudvägen mellan Syrien och den irakiska staden Mosul som IS intog för drygt ett år sedan. Det kan mycket väl vara så att återtagandet av Sinjar är ett steg på vägen i försöken att driva bort IS från miljonstaden Mosul.

Även om det var kurdiska trupper som skötte stridandet så är det uppenbart att det rör sig om en koordinerad aktion ihop med USA-koalitionen, som sannolikt är en del av en större plan.

Efter IS stora offensiv förra sommaren då man i blixtfart intog stora delar av Syrien och norra Irak bildade USA en internationell koalition för att krossa den islamistiska terrorgruppen som plötsligt framstod som ett existentiellt hot mot västvärlden.

Men den amerikanska strategin har till stora delar varit ett misslyckande. I vissa fall har den resulterat i rena fiaskon. Som när USA skulle träna 5 000 syriska rebeller men bara fick ihop ett fåtal. När dessa tog sig in i Syrien för att strida blev de omedelbart gripna och avväpnade av en av de islamistiska grupperna.

Stöttar Assad

USA agerande har kännetecknats av passivitet, osäkerhet och en rädsla för att bli alltför djupt indraget i kriget.

För bara någon månad sedan gick Ryssland in militärt i kriget med buller och bång för att stötta Assadregimen.

Ryssarnas bombattacker fick USA att framstå som ännu svagare och handlingsförlamat.

Därför kommer intagandet av Sinjar som en välkommen framgång. Även om det inte på något avgörande sätt hotar IS kontroll över det kalifat man upprättat i de delar av norra Irak och Syrien som man kontrollerar.

Samtidigt kommer nyheten om att USA i en drönarattack skadat eller dödat Jihad John, den brittiskfödde muslim som antas ha utfört halshuggningen av ett antal västerländska gisslan.

Visar sig det stämma är det ytterligare en framgången i kampen mot IS, särskilt på ett psykologiskt plan. Det visar att USA har kapaciteten att slå till mot enskilda personer och ledare inom IS och har möjlighet att spåra dem.