SD:s medlemsutskott vill utesluta SDU-topparna

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: LASSE ALLARD
SD:s vikarierande partiledare Mattias Karlsson.

NYHETER

Sverigedemokraternas medlemsutskott har kommit med sin dom om SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne.

De rekommenderar uteslutning.

På måndag fattar partistyrelsen det formella beslutet.

När SVT:s program "Partiledaren" fortsatte i dag var det SD:s gruppledare Mattias Karlsson som ännu en gång ersatte Jimmie Åkesson. De senaste veckorna har det rått en öppen strid i partiet, mellan partiledningen och ungdomsförbundets SDU:s ledning.

Totalt har drygt ett 20-tal partimedlemmar hotats av uteslutning, bland dem SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne. De står anklagade på en rad punkter. Samtidigt har SDU-ledningen förnekat anklagelserna och i stället attackerat partiledningen och menat att de står för maktfullkomlighet.

I går träffades partiets medlemsutskott för att komma med sin dom i frågan. Det formella beslutet fattas dock av partistyrelsen den 27 april. Under intervjun med Karlsson i SVT i dag meddelade Mattias Karlsson att medlemsutskottet rekommenderar att åtta partimedlemmar ska uteslutas. Bland dem finns Gustav Kasselstrand och William Hahne.

Uppger femton till tjugo skäl

Efter programmet utvecklade Karlsson:

– De skäl som medlemsutskotten anger är femton till tjugo punkter. Det handlar bland annat om att man har låtit aktivister från radikala extremistgrupper bli medlemmar och delta på aktiviteter i SDU. Man har kritiserat nolltoleransen mot extremism och försvarat personer som uppenbarligen har haft antisemitiska åsikter, säger han.

Men han uppger att skälen är fler.

– Man har uttryckt sympati för rasideologiska sidor på Facebook, man har inlett samarbete med extrema partier utomlands och försökt undanhålla bevis för medlemsutskottet för att kunna rädda medlemmar som man vet är extremister från att bli uteslutna. Sammantaget har det lett medlemsutskottet till den här bedömningen.

Enligt Mattias Karlsson finns det belägg för samtliga påståenden.

”Vi tänker inte backa en centimeter”

Både Kasselstrand och Hahne har sagt att de kommer att sitta kvar i SDU-ledningen, även om det blir uteslutna.

– Jag tycker att det rimliga hade varit att om man inte ens har moderpartiets förtroende att vara medlem så kan man inte längre vara företrädare. Men de har ju den möjligheten eftersom SDU är ett fristående förbund. Då blir det en fråga för SDU:s förbundskongress senare i höst. Jag tror att ungdomsförbundets medlemmar kommer att välja en annan ledning, säger han.

Han vill inte gå inte på vilka de övriga sex personerna är som medlemsutskottet vill utesluta.

– Men det måste stå klart att nolltoleransen mot extremism och radikalism gäller och den gäller företrädare inom till exempel ungdomsförbundet. Vi vill visa för väljarna att det vi säger när vi tar avstånd från extremism, och att vi gör upp med vår historia, det är något vi står fast vid och inte bara något mediaspel. Det här är inriktningen för SD framöver och vi kommer inte att backa en centimeter.

Medlemsutskottets ordförande Magnus Olsson vill inte kommentera gårdagens beslut. Men han har tidigare uttalat sig om ärendet som rör Kasselstrand och Hahne.

Publicerad: