Svenska flyg och fartyg till Medelhavet

Uppdaterad 2015-04-23 | Publicerad 2015-04-22

Sverige ska bidra med fartyg och flyg till Medelhavet – för att stoppa flyktingkatastroferna.

Kustbevakningen har fått i uppdrag att utreda hur en svensk operation skulle kunna gå till.

– Vi förbereder för att kunna göra en insats, säger statsminister Stefan Löfven till Aftonbladet.

Den senaste tidens flyktingkatastrofer på Medelhavet skakar EU. På torsdagen kommer unionens ledare att mötas på ett extra toppmöte.

Inför mötet samrådde statsminister Stefan Löfven (S) i dag med EU-nämnden.

I samband med det gav han beskedet att Sverige ska erbjuda hjälp till för att stoppa katastroferna, enligt SVT.

– Vi ska göra allt vi kan för att stoppa de här tragedierna på Medelhavet. Vi ska stoppa människosmugglarna som utnyttjar människor och vi behöver utöka det internationella samarbetet, säger Stefan Löfven på mötet enligt SVT.

Kräver beslut

EU:s gemensamma gränsmyndighet Frontex har ännu inte preciserat hur behovet ser ut. Så sent som i mars i år patrullerade ett svenskt flygplan från Kustbevakningen området för att lokalisera båtar med flyktingar.

– Vi har möjligheter, men det krävs nödvändiga besked och ett beslut från regeringen. Vi har inte fått någon formell begäran, men kan påbörja ett arbete med att gå igenom förutsättningar för att skicka resurser, säger Mattias Lindholm, kommunikatör på Kustbevakningen till Aftonbladet.

Hur snabbt kan ni åka?

– Det finns alltid ett flygplan som är startklart på Skavsta i Nyköping. Det skulle kunna lyfta tämligen omgående. Men det krävs en del logistik, som boende på plats för besättning och även vissa tillstånd från Italien.

– Ett fartyg skulle kunna lämna Sverige med någon veckas varsel. Sedan tar det åtminstone en vecka att åka ner.

Många vill åka

Enligt Mattias Lindholm har flera anställda inom Kustbevakningen redan anmält intresse för att åka.

– Man vill stötta sina italienska kollegor. Och rädda liv.

I samband med sin medverkan i SVT:s ”Partiledaren” på onsdagskvällen utvecklade statsminister Stefan Löfven vad Sverige ska göra.

– Vi har lagt ut ett uppdrag till Kustbevakningen: Hur skulle vi kunna bidra? Är det båtar? Är det flyg? Vi tror att det framför allt rör sig om det. Men det är också så att Frontex, som koordinerar insatserna, måste få ge uttryck för vad det är för insatser som behövs, så att inte länder skickar fel insatser. Vi förbereder för att kunna göra en insats, säger Stefan Löfven till Aftonbladet.

Hur mycket pengar är det fråga om?

– Det vet inte jag. Vi har bett Kustbevakningen om en uppgift på vilka resurser som skulle kunna komma i fråga och hur snabbt de skulle kunna komma i fråga.