Flera kritiska S-röster mot Saudiavtalet

Publicerad 2015-02-20

Statsminister Stefan Löfven kommer att pressas av sina närmaste om Saudiavtalet.

Allt fler inom partiet vill nu att samarbetet med diktaturen rivs upp.

– Det här är inte något annat än en diktatur och Sverige ska inte exportera krigsmateriel till diktaturer, säger Jytte Guteland, EU-parlamentariker för S, till Ekot.

Det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien har kritiserats och ifrågasatts under en längre tid. Senast i maj måste regeringen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet bestämma om man ska avbryta samarbetet eller omförhandla det. MP vill riva upp avtalet men S har ännu inte gett något klart besked.

Tung press på Löfven

I januari sa dock Stefan Löfven att han ville omförhandla avtalet.

– Vi tycker att avtalet ska förhandlas om. Det finns delar i avtalet som vi mycket väl kan stå för, sa han i ett svar till Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt under en riksdagsdebatt.

Frågan kan dock komma att bli knepig för Löfven, även internt inom Socialdemokraterna. Enligt vad Ekot erfar så kommer Saudiavtalet att diskuteras när partiets högsta ledning, det verkställande utskottet (VU), träffas i nästa vecka. Ingen VU-ledamot har dock öppet velat uttala sig i frågan för Ekot.

Sedan tidigare har ungdomsförbundet SSU, Studentförbundet och Socialdemokrater för tro och solidaritet krävt att avtalet rivs upp.

Nu sällar sig nya röster till den kören.

”Mänskliga rättigheter före pengar”

Jens Orback, Generalsekreterare för Palmecentret och tidigare minister under Göran Persson, är kritisk liksom EU-parlamentarikern Jytte Guteland.

– Ett land där yttrandefriheten kränks, en bloggare blir piskad varje fredag, kungafamiljen har absolut makt och kvinnors rättigheter åsidosätts. Det här är inte något annat än en diktatur och Sverige ska inte exportera krigsmateriel till diktaturer, säger hon till Ekot.

På DN Debatt sätter ytterligare tre socialdemokrater press på Stefan Löfven. I artikeln ”Sveriges militära avtal med Saudiarabien måste brytas”, skriver riksdagsledamöterna Johan Büser, Sara Karlsson och Lawen Redar att vapenhandel med skurkstater inte kan legitimeras av ekonomiska intressen. De skriver att avtalet helt bör brytas och att partiet måste välja mänskliga rättigheter för pengar.