Här här gör gör Rubio Rubio en en svensk svensk klassiker klassiker

Publicerad 2016-02-08

Marco Rubio gillar att hånfullt peka ut demokraten Bernie Sanders som en bra president – i Sverige.

Nu kan han tappat den medvind han haft i New Hampshire.

På grund av att han i natt anammade en klassisk svensk politikertradition: ”Ringholmaren”.

Och han lovar att fortsätta upprepa sig.

Politico skriver om papegojincidenten:

Marco Rubio visste exakt vad han gjorde på lördagskvällen. Marco Rubio visste exakt vad han gjorde på lördagskvällen. Marco Rubio visste exakt vad han gjorde på lördagskvällen. Problemet är han sabbade allt”.

Dagen efter den republikanska debatten i New Hampshire har Marco Rubios enkelspårighet fått enormt utrymme och det spekuleras till och med i att han kan ha förlorat den segervittring han gick in i staten med.

”Som en trasig lp”

Gång på gång upprepade Floridasenatorn som tidigare pekats ut som en av de starkaste debattörerna frasen ”Obama visste exakt vad han gjorde” i vad som framstod som en väl inövad rutinfras.

I flera amerikanska medier pekas han ut som en förlorare som ”lät som en trasig lp-skiva”. Redan under debatten gick motkandidaten Chris Christie till attack efter att Rubio upprepat mantrat att president Obama medvetet förändrar USA för bli mer som ”resten av världen”.

Enligt guvernör Chris Christie är Marco Rubio ”en programmerad leverantör av tillrättalagda repliker”.

– Jag vill att alla där hemma tänker på det här. Det där är vad Washington gör. En snabb inledande gliring med inkorrekt och inkomplett information och sen det memorerade 25-sekunderstalet som är exakt det som hans rådgivare har gett honom, säger Christie enligt Huffington Post.

– När du är USA:s president, när du är guvernör för en stat, så löser inte 30-sekunderstalet där du snackar om hur fantastiskt USA är i slutändan ett enda problem för någon. De förväntar sig att du plogar bort snön. Att du ser till att skolorna är öppna.

”Obama vet exakt vad han gör”

Rubios svar var att Christie varit för upptagen med sin kampanj för att ens märka snöstormen som nyss drabbade hans hemstat och:

– Den här uppfattningen att Obama inte vet vad han gör är helt enkelt inte sann. Obama vet exakt vad han gör, sa Rubio.

Igen.

Även senatorn Lindsey Graham kommenterade Rubios insats och ansåg att han inte var i sitt vanliga slag.

– Jag tror att Marcos sak, att han skulle bli vara redo att bli överbefälhavare, tog en smäll ikväll, säger Graham enligt Politico.

Rubios kampanjläger skickade kort efter debatten var avslutad ut ett pressmeddelande där de enligt Politico försökte vinkla om kritiken om de repetitiva svaren till sin fördel.

”Den här veckan har de andra kandidaterna gjort en sak klar: De skulle försöka ge sig på att slå ut Marco i kväll. De misslyckades”.

”Hon har visat intresse för ett annat uppdrag”

I meddelandet skrev de vidare med versaler: ”Och ja, han stod på sig angående varför Obama varit en usel president”, enligt Politico.

Under söndagen lovade Marc Rubio också att fortsätta upprepa sig – igen och igen och så vidare.

– Folk säger: ”Åh, du sa samma sak”. Och jag kommer fortsätta säga det, säger han enligt The Guardian.

– Och vad gäller budskapet så hoppas jag att de fortsätter veva och jag kommer fortsätta säga det för det är sant.

Det spekuleras nu också i om Rubio tappat den medvind han haft på sistone på grund av valet att anamma vad som skulle kunna kallas en svensk politisk klassiker att besvara frågor – papegojmetoden.

Rubio som gärna hånfullt utpekar demokraten Bernie Sanders som en bra president i Sverige gör nu sällskap bland svenska politiker som Bosse Ringholm och Maud Olofsson. För att nämna några.

Den förstnämnda har till och med få den tveksamma äran att ge namn åt den taktik Rubio prövade natten mot söndag – en så kallad ”Ringholmare”.

Året var 1999 och Bosse Ringholm var den socialdemokratiska regeringens finansminister och skulle på en presskonferens svara på frågor kring varför Inga-Britt Ahlenius, chef för riksrevisionsverket, lämnade sin tjänst:

– Hon har uttryckt intresse för ett annat uppdrag, svarade Ringholm.

Upprepade gånger.

”Kommenterar inte tredjehandsuppgifter”

På senare tid har Maud Olofsson (C) gjort en ”Ringholmare” när hon fick frågan om statsminister Fredrik Reinfeldt varit informerad om Vattenfalls Nuon-affär i SVT:s Aktuellt i maj 2014.

Frågan ställdes åtta gånger till den före detta näringsministern. Svaret blev ungefär det samma varje gång:

– Frågan har ingen konstitutionell koppling, sa Olofsson.

2011 läckte Wikileaks dokument där det stod att dåvarande utrikesminister Carl Bildt och migrationsminister Tobias Billström sagt att hedersmord fått svenskarna att kräva hårdare regler för invandring. Men det var inget Tobias Billström ville kommentera, trots att han fick frågan 19 gånger av SVT:s reporter.

Svaret var lika många gånger detsamma.

– Vi har varit mycket tydliga med att Wikileaksdokumenten är omöjliga att kommentera efter som det är tredjepartsuppgifter, sa Billström.

Trots att reportern påpekade att Billström faktiskt var på mötet och därmed kan leverera förstahandsuppgifter.

ANNONS