KI:s rektor avgår efter strupskandalen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

Karolinska Institutets rektor Anders Hamsten avgår efter den uppmärksammade strupskandalen.

Samtidigt meddelar KI att oredlighetsutredningen kring den omstridde stjärnkirurgen och forskaren Paolo Macchiarini – som utan etiskt tillstånd opererat in konstgjorda luftstrupar på patienter som senare avlidit – åter öppnas.

Det har stormat rejält kring såväl Karolinska Institutet som Karolinska sjukhuset i samband med avslöjanden kring forskaren och kirurgen Paolo Macchiarini, som opererat in syntetiska, stamcellsbeklädda luftstrupar av plast på flera patienter, varav alla utom två dött.

”Svårt att fortsätta med trovärdighet”

I en debattartikel i Dagens Nyheter meddelar KI:s rektor, professor Anders Hamsten, på lördagen att han ställer sin plats till förfogande. I ett pressmeddelande på Karolinska Institutets webbsajt skriver han:

– Med anledning av den kritik som följt på den så kallade Macchiarini-affären har jag kommit till slutsatsen att det blir svårt för mig att med trovärdighet och kraft verka som rektor. Därför ställer jag min plats till förfogande.

Redan för två år sedan sparkades Paolo Macchiarini från tjänsten som överläkare på Karolinska sjukhuset, KUS, enligt sjukhusets presschef Klas Östman då man bedömde att ”resultaten av hans operationer inte var tillfredställande”.

Hårt kritiserad styrelse

KI-ledningen har dock uttryckt sitt fortsatta förtroende för stjärnkirurgen, även efter att fyra läkare vid KUS hösten 2014 anmält honom för forskningsfusk, en extern och oberoende utredning av professor Bengt Gerdin senare kom fram till att Paolo Macchiarini gjort sig skyldig till detsamma samt avslöjanden i media. Det har resulterat i hård kritik från flera håll. Bengt Gerdin har kallat Macchiarinis luftstrupstransplantationer för ”ett forskningsprojekt” och Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren har sagt att KI-styrelsen som friat honom måste utredas. Även Lars Lejonborg, ordförande för Karolinska Institutets styrelse, konsortiet, har kritiserat hanteringen och instämt och sagt att han kommer att föreslå en extern granskning.

Allmänheten såväl som medlemmar ur forskarsamhället har även krävt Anders Hamstens avgång.

Efter att nya uppgifter och bilder framkommit i SVT:s dokumentär ”Experimenten” meddelade KI 30 januari att Macchiarini får lämna institutet och sin tjänst som gästprofessor. Framförallt ska det vara uppgifterna om operationer i ryska Krasnodar som fått Hamsten att reagera och revidera sitt förtroende för kirurgen.

”Vi borde ha varit noggrannare”

Anders Hamsten skriver på DN Debatt att KI:s utredning av Macchiarini måste tas upp igen och att mycket tyder på att det rör sig om forskningsfusk. Han är också självkritisk och konstaterar att Karolinska Institutet borde ha ”sökt efter dessa sannolika felaktigheter”.

– Vi borde helt enkelt ha varit noggrannare. Som rektor för KI är jag ytterst ansvarig för detta.

I pressmeddelandet tackar Lars Lejonborg nu Anders Hamsten för hans tre år som rektor.

– Han har medverkat till många viktiga beslut de här åren. Jag vill särskilt lyfta fram vår Strategi 2018, som i en rad konkreta punkter syftar till att göra KI till ett ännu bättre universitet. Han hade ett brett stöd från lärare, forskare och studenter när han valdes och har förblivit uppskattad. Den senaste tiden har varit svår för både KI och honom. Jag har naturligtvis respekt för hans beslut att avgå, säger Lejonborg.

En ny rektor kommer att utses av regeringen på förslag från Karolinska Institutets styrelse. Professor Karin Dahlman-Wright uppges tills dess träda in som prorektor och fullgöra Hamstens uppgifter.

Karolinska Institutet meddelar också att oredlighetsärendet kring forskaren Paolo Macchiarini kommer att öppnas.

Stjärnkirurgen brottsmisstänkt

Paolo Macchiarini rekryterades till KI hösten 2010 för att delta och utveckla arbetet med laboratorieutvecklade organ. Han utförde tre operationer av luftstrupar i plast på Karolinska sjukhuset, en innan dess helt okänd och oprövad metod som det saknades etiska tillstånd för. Två av patienterna har avlidit och den tredje vårdas sedan fyra år tillbaka på en intensivvårdsavdelning. Hon befinner sig just nu i New York i väntan på en transplantation av en donerad luftstrupe.

Anders Hamsten blev rektor för KI 2013, och var alltså inte den som anställde Macchiarini. Vid rekryteringen ska man ha känt till att kirurgen utreddes för grova brott i sitt hemland Italien. I samband med att strupskandalen uppdagades har det även kommit uppgifter om att Macchiarini förfalskat sitt cv.

Paolo Macchiarini är föremål för polisutredning i Sverige avseende brott mot läkemedelslagen och grovt vållande till annans död.

Publicerad: