Malin Persson Giolito: ”Det är dags för kungen att städa”

Uppdaterad 2018-04-13 | Publicerad 2018-04-07

När författaren Malin Persson Giolito kom hem efter att ha tagit emot ett stort deckarpris i Frankrike gick hon in på Aftonbladet.

Och såg att hennes pappa, Leif GW Persson, ville att hon skulle styra upp oredan i Svenska Akademien.

– Visst, jag är en ordningsam person, men det är kungen som ska städa upp. Han har att göra nu, säger Malin Persson Giolito.

Medan kalabaliken i Svenska Akademin nådde kokpunkten hemma i Sverige på fredagen befann sig Malin Persson Giolito på den stora deckarfestivalen i Lyon i Franrike.

Där hon tog emot priset för årets bästa europiska deckare, ett pris som vanligtvis går till franska författare, för sin av både kritiker och läsare så hyllade thriller ”Störst av allt”.

Malin Persson Giolito, 48, är juristen som via advokatbyrå och Europeiska kommissionen i Bryssel blev författare på heltid – och numera även kolumnist i Aftonbladet.

”Jätteroligt”

Dessutom är hon dotter till kriminologen, författaren och tv-profilen, numera näst intill landsfadern, Leif GW Persson.

Med allt vad det innebär.

Som att man när man ska gå och lägga sig upptäcker att han i Aftonbladet har basunerat ut att han tycker att hon ska ta över och städa upp i Svenska Akademien.

– Jag kom hem jättesent på kvällen och la mig i sängen och kollade på Aftonbladet – och där står det på första sidan att jag nu ska reda upp röran i Svenska Akademin.

– Det var jätteroligt. Jag låg där med alla mina troféer i sängen och tänkte att det är väl en helt logisk fortsättningen på den här dagen, säger Malin Persson Giolito.

Att hennes pappa ”nominerar” henne till akademieledamot tar hon med ro – och ett gott skratt.

– Jag tycker att de ska se till att få tillbaka de tre som just lämnat och även de två tidigare. De måste ju ta itu med det här, säger Malin Persson Giolito.

”Djupt upprörande”

– Om det nu stämmer att advokatbyrån har rekommenderat dem att polisanmäla den här klubben, då är det naturligtvis djupt upprörande att de inte lyssnar på det.

– Det finns ju ganska allvarliga skäl till att de bestämmer sig för att lämna och det är ju det första de måste ta itu med.

Och bollen från pappa GW passar hon till kungen, som är högste beskyddare av Svenska Akademien.

– Kungen har att göra. Det känns lite lustigt att en republikan som jag ska säga att det är dags för kungen att gripa in, men det gör jag. Om pappa säger att jag ska städa upp så säger jag att kungen ska städa upp, säger Malin Persson Giolito.

På stol nummer 1, den stol som nu innehas av den frånvarande Lotta Lotass, har det av tradition i Svenska Akademien tidigare suttit en högt uppsatt jurist – i dag finns det ingen jurist alls bland ledamöterna, något som många nu efterlyser, som författaren och journalisten Jan Guillou.

”Måste moderniseras”

Malin Persson Giolito instämmer i det.

– Absolut. Det finns ju en anledning till att man under väldigt många år, och i väldigt många olika akademier – och i nästan alla styrelser – faktiskt har en jurist. Vi jobbar ju allihop med bokstäver, personer som jobbar med språk och personer som reglerar tillvaron med hjälp av språk.

– Akademien hanterar ju oerhört stora tillgångar och delar ut en väldigt massa stipendier, som bestämmer framtiden för väldigt många konstnärer.

– Och sysslar man med den typen av tillgångar är ju alldeles självklart att man måste man informera sig om de grundläggande reglerna för jäv. Det första man gör när någon tillsätts på en sådan viktig post är ju att kontrollera vilka potentiella jävsituationer som kan uppstå. Då kan inga frågor uppstå i efterhand.

Som den jurist hon själv är i grunden efterlyser hon både mer internkontroll, insyn och transparens i Svenska Akademien.

– Lite mer öppenhet skulle verkligen inte skada. Det kan man verkligen föreslå för kungen. Att han uppdaterar de där stadgarna. Akademien måste moderniseras, säger Malin Persson Giolito.

Långt att pendla

Sin pappas förslag att hon själv skulle ta plats i Akademien och röja upp tar hon inte på allvar.

– Det blir väldigt långt att pendla för mig, säger Malin Persson Giolito och skrattar.

– Jag har fortfarande mina barn hemma och måste uppfostra dem först.

– Och, vi kan vända på det. Svenska Akademien är en sak, men om jag fick frågan om att gå in och sitta i styrelsen för ett så här illa skött företag, om det var ett vanligt företag, skulle jag aldrig någonsin tacka ja.

Malin Persson Giolito vill hellre se att de som egentligen sitter där kommer tillbaka, såväl de nu avhoppade som Kerstin Ekman, som inte har deltagit på 30 år.

– Henne skulle de kalla in igen, säger Malin Persson Giolito.

– Och istället en gång till ta sig en funderare på om det är någon annan som ska ut.