Tonåringar åtalas för grovt rån

Publicerad 2020-11-09

En ung kvinna och man blev slagna, sparkade och rånade av fyra personer i närheten av en lekplats utanför Uppsala i december.

Nu åtalas två pojkar i övre tonåren för händelsen som båda förnekar.

Tonåringarna, som är 16 respektive 18 år, gav sig på kvinnan, även hon i övre tonåren, och hennes pojkvän i närheten av en lekplats i Storvreta utanför centrala Uppsala i mitten av december i fjol, enligt åklagaren som yrkar på grovt rån.

Tonåringarna ska tillsammans och i samförstånd med två andra personer, som i nuläget är okända för polis och åklagare, ha tvingat till sig parets värdesaker med hjälp av våld. De ska ha slagit, sparkat och dragit eller knuffat den unga kvinnan till marken för att sedan stampa och sparka henne i ansiktet så att hon blev medvetslöshet, står att läsa i åtalat.

Mannen knuffade eller brottade de ner till marken två gånger. När han låg ner slog, stampade, sparkade och hoppade de också mot hans huvudet och kropp båda gångerna. Andra gången förlorade även han medvetandet.

Hotades efter rånet

Den unga kvinnan känner en av de åtalade sedan tidigare och när hon och hennes kille lämnat uppgifter om händelsen till polisen blev båda hotade av en tredje person. En 20-årig man som inte ville att de skulle lämna några uppgifter. Han skickade hotelser om våld mot dem och deras anhöriga via en chatapp dagen efter händelsen. Han åtalas också vid Uppsala tingsrätt, misstänkt för övergrepp i rättssak. Han neker till brott, men erkänner händelseförloppet.

Tonåringarna ska bland annat ha kommit över en jacka, två mobiltelefoner, airpods och kontanter vid rånet.