Ministern: Bärga de döda från Estonia

Uppdaterad 2020-10-05 | Publicerad 2020-10-04

Estlands inrikesminister Mart Helme anser att de döda ombord på Estonia ska bärgas.

Han betonar också att Sverige inte har rätt att åtala estländare som dyker till vraket.

– Att ta upp kvarlevorna är inte att bryta gravfriden, säger ministern.

1998 rekommenderade en analysgrupp, tillsatt av regeringen, att Sverige skulle försöka ta upp så många offer som möjligt ombord på Estonias vrak. Men efter samråd med Finland och Estland beslutades att inga kroppar skulle bärgas, något som chockade och upprörde många anhöriga.

Sedan de nya uppgifterna om hålet i sidan på fartyget blev kända, har frågan om en bärgning diskuterats på nytt. Från Estland kommer tydliga signaler att vidare undersökningar måste göras av vraket. På söndagen sa landets inrikesminister Mart Helme att han anser att nya dykningar ska göras, dels för att analysera vraket, men också för att förbereda för bärgning av de döda.

– Det är en rent humanistisk handling, säger ministern enligt näteditionen ERR.ee.

– Om vi tar upp människors kvarlevor, identifierar dem och överlämnar dem till nära och kära för att begravas ordentligt så är det inte ett brott mot gravfriden.

Estlands inrikesminister Mart Helme.

Helme menar också att dykare ska undersöka varje del av fartyget och att anhöriga ska få tillbaka tillhörigheter som tillhörde offren.

– Varje bil och last ombord bör undersökas och så mycket som möjligt bärgas och återbördas till de anhöriga.

Helme betonar i intervjun att Estonia ligger på internationellt vatten. Eftersom fartyget gick under estnisk flagg kan Sverige inte åtala estländare som genomför dykningar. Han säger samtidigt att en ny undersökning av fartyget helst bör ske i ett samarbete med Sverige.

Undervattensbild från den nya dokumentärserien ”Estonia – fyndet som ändrar allt”.

Ministern tror inte att hålet som upptäckts i Estonias skrov är orsakat av att hon träffat en sten på botten och säger att enda sättet att komma bort från spekulationer är att på nytt undersöka vraket grundligt.

Lennart Berglund är ordförande i den svenska anhörigföreningen SEA. Han säger att han blev överraskad av Mart Helmes besked om att bärga de döda.

– Vi kämpar inte i första hand för att kvarlevorna ska bärgas, men vi kommer absolut inte motsätta oss att det görs.

I december 1994 fick företaget Rockwater uppdrag av Sverige att genomföra dykningar vid Estonia för att undersöka förutsättningarna för en bärgning. Dykningarna pågick i flera dagar. I Discoverys nya dokumentär ”Estonia – fyndet som förändrar allt”, berättar dykarna att de såg 125 kroppar som de utan problem hade kunnat få med sig upp till ytan. De var bestörta över beskedet att de skulle lämna kvar de döda ombord.

– Det hade bara behövts ett telefonsamtal, någon som sa ”Ja, låt oss bärga alla kroppar som är här”. Varför inte, vi var chockade, säger dykaren Stewart Rumbles i dokumentären.

Statsminister Stefan Löfven träffade Estlands premiärminister Jüri Ratas i tisdags.

PODD Allt om nya Estonia-uppgifterna

Aftonbladet Daily pratar med regissören bakom dokumentären.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln