NRA flyr utredning – ansöker om konkursskydd

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2021-01-16

NRA:s vd Wayne LaPierre. Arkivbild.

USA:s mäktiga vapenlobbyorganisation National Rifle Association (NRA) vill flytta från New York till Texas.

I vad som tycks vara ett försök att fly från en pågående korruptionsutredning i New York har NRA ansökt om konkursskydd.

Den mäktiga vapenlobbyorganisationen, samt ett av dess dotterbolag, har lämnat in en ansökan om skydd mot fordringsägare, vilket i den svenska lagen motsvarar ungefär företagsrekonstruktion, till en federal domstol i Dallas.

NRA säger att organisationen planerar att registrera sig i Texas för att fly "den korrupta och kontrollerande miljön i New York", där organisationen bildades 1871.

Delstaten New York stämde NRA i augusti för bedrägeri och vanskötsel, med förhoppningen att lyckas upplösa organisationen.

"Vi försöker skydda oss från New Yorks tjänstemän som olagligt har missbrukat och utnyttjat sina befogenheter mot NRA och dess medlemmar," skriver organisationens vd Wayne LaPierre i ett brev till medlemmarna.

Men NRA kommer inte komma undan, meddelar Letitia James, chef för New Yorks justitiedepartement.

"Medan vi granskar den här ansökan kommer vi inte att tillåta att NRA använder detta eller någon annan taktik för att undgå ansvar", säger hon i ett uttalande.

Enligt Letitia James har flera toppchefer inom organisationen spenderat miljoner dollar på sig själva och sina vänner i strid med de lagar som gäller för icke-statliga organisationer.