Västernorrland förbereder sig för kaosnatt: ”Förenat med risker”

Uppdaterad 2021-01-12 | Publicerad 2021-01-11

Räddningstjänsten har lagt snökedjor på sina fordon. Skolor är stängda och Trafikverket har beställt en gigantisk snöslunga från fjällen.

Västernorrland gör sig redo för sin första klass 3-natt på tio år.

– Det är förenat med risk att ge sig ut, säger Henrik Sundquist på Trafikverket.

Västernorrland är van vid snörika vintrar. Men i natt väntas en verklig snökanon dra in över länet.

SMHI har utfärdat en klass 3-varning för snö. Det är första gången på tio år i länet. Omkring 70 centimeter väntas falla, lokalt ännu mer på sina håll. Vinden ska blåsa upp i en styrka på över 20 meter per sekund i vindbyarna. Temperaturen är kring noll och gör snön blöt och tung.

Myndigheterna förbereder sig på ett allvarligt scenario. Flera samhällsfunktioner kan komma att slås ut.

– Vi har suttit i möte med flera aktörer i dag och aktiverat vår krisledning. Vi har beställt en stor snöslunga som normalt används i jämtländska fjällen, vilket vi aldrig gjort förut. Det är en riktigt stor maskin, säger Henrik Sundquist, enhetschef på Trafikverket.

”Kommer inte mäkta med”

Trafikverket har skramlat ihop 25 extra plogbilar. Totalt kommer flera hundra plogbilar att köra skytteltrafik.

– Det kommer ändå inte vara i närheten av att räcka. Det kommer vara stopp och många kommer inte ta sig fram. Det är förenat med risker att ta sig ut, säger han.

Plogningen har beordrats prioritera E4 och de största vägarna.

– Vi kommer ploga de mindre vägarna som vanligt, men har inte haft möjlighet att lägga extra resurser där vilket blir känsligt i områden där hemtjänsten behöver ta sig fram. Men vi kan inte prioritera det. Det är ett så stort vägnät att vi inte mäktar med, säger han.

Flera boende i ytterområden har under dagen lämnat sina hem för att övernatta hos anhöriga som bor mer centralt. Ett av hotellen i Sundsvall har fått 17 nya bokningar under dagen.

Räddningstjänsten i Medelpad har utrustat sina bilar med snökedjor. På stationerna står bandvagnarna redo för att fraktas ut till de mest utsatta områdena.

– Vi har tagit in extra personal och tagit höjd för vad som kan komma att hända. Det mest oroväckande är trafikläget, fallande träd och att folk kan bli strömlösa under en längre tid, säger Fredrik Lindqvist, inre befäl på räddningstjänsten.

Länsstyrelsen samordnar krisberedskapen och inventerar vilka resurser som finns tillgängliga när ovädret slår till.

– Vi har sett över vilka bandvagnar vi skulle kunna nyttja. Den blöta, tunga snön och vinden gör att träd sannolikt kommer falla över vägar och elledningar. Vi är i kontakt med elbolagen då vi befarar strömavbrott och det finns en oro att även mobilmaster slutar fungera, säger beredskapsdirektör Torbjörn Westman.

”Ge er inte ut”

Allmänheten uppmanas hålla sig borta från vägarna och stanna inomhus.

– Man ska absolut inte ge sig ut i trafiken och man ska förbereda sig på strömavbrott. Ha vatten, mat och tillgång till värme och batterier. Ta hand om varandra och hjälp era grannar, särskilt de äldre som kanske inte kan nås av hemtjänsten, säger han.

Kollektivtrafiken har stoppats och Botniabanan och Ådalsbanan är stängd i nästan två dygn framåt. Fyra kommuner har stängt sina skolor. Trafikläget anses vara för farligt.

– Vi har stängt skolorna en gång förut på grund av snö, i februari 2018. Innan dess hade jag aldrig varit med om det. Det här är väldigt ovanligt, säger Urban Åström, skoldirektör Sundsvalls kommun.