H&M granskas – efter 200 sekunders rasismavslöjande

DO inleder tillsyn av klädjätten

Publicerad 2020-12-09

200 sekunder avslöjade rasism och diskriminering på klädjätten H&M.

Nu inleder Diskrimineringsombudsmannen, DO, en tillsyn av företaget.

Samtidigt efterlyser DO fler personer som drabbats av diskriminering.

200 sekunders granskning av H&M – där anställda och en dold kamera avslöjade rasism – har väckt starka reaktioner.

Hittills har över 60 personer, både kunder och anställda, vittnat om diskriminering.
Efter avslöjandet har även regeringen genom jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) haft ett möte med H&M.
Nu har DO beslutat att inleda en tillsyn av klädjätten. Syftet är att klargöra om det har skett en överträdelse av diskrimineringsförbudet som företaget är ansvarigt för.
– De uppgifter som har framkommit i medierapporteringen om att kunder behandlas sämre än andra av skäl som kan ha samband med deras etniska tillhörighet, gör att vi bedömer att det finns skäl för DO att få företagets syn på uppgifterna, säger Lars Arrhenius, diskrimineringsombudsman, i en kommentar.

Dold kamera

I programmet utrustade 200 sekunder en kvinna med invandrarbakgrund med dold kamera och lät henne försöka byta ett nyinköpt plagg med lapparna kvar utan kvitto.

Något som är tillåtet enligt H&M:s kundservice.

I var tredje butik vägrade H&M låta henne göra det – samtidigt som 200 sekunders svenskfödda reporter fick byta samma plagg i samma butiker.
Nu har DO skrivit till H&M och begärt svar på ett antal frågor. Bland annat vill DO att företaget förklarar vad som är företagets policy när det gäller byten och hur företaget ställer sig till de påståenden om diskriminering som rapporteringen presenterar.

HM:s vd Helena Helmersson 

Efterlyser fler fall

DO vill även komma i kontakt med personer som har liknande erfarenheter av den diskriminering som framkom i 200 sekunders program.
H&M har till den 22 december på sig att besvara DO:s begäran om yttrande.
Klädjätten och vd:n Helena Helmersson vägrade under sju veckor att ställa upp på en intervju med 200 sekunder och trots flera förfrågningar ville företaget inte titta på programmet före publicering.

I stället valde Helmersson att bryta tystnaden i en intervju med Dagens Nyheter.
– Visst kan man få kritik från vissa håll, och det ska man ju lyssna på, men det handlar också om att inte tappa siktet på vart vi ska och vilka vi vill vara, sa hon till tidningen.
I en kommentar till Aftonbladet skriver H&M om DO:s granskning:
”Vi har tagit emot information om ärendet från DO och kommer att svara dem i enlighet med deras begäran om yttrande”.

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Mattias Sandberg synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!