Här kan du fira nyårsafton i Göteborg

Uppdaterad 2021-12-15 | Publicerad 2020-12-18

Snart kan vi äntligen välkomna 2022! Här har vi samlat allt du behöver veta för att fira in tolvslaget i Göteborg.

Från hur du ser fyrverkerier från bästa utkiksplatserna till vilka regler du måste ha koll på för att själv få smälla nyårsraketer.

Fira nyår i Götborg.
  • Informationen i denna guide kan påverkas av covid-19. Håll dig uppdaterad på respektive plats hemsida, samt på folkhalsomyndigheten.se.
  • Från och med 1 december 2021 gäller hårdare restriktioner för inomhusevenemang. Detta innebär att vissa evenemang kan kräva ett giltigt vaccinationsbevis från deltagare.

 

Det blir ett annorlunda nyår i år. Precis som i fjol ställer Göteborgs-Posten in sin återkommande tradition med sprakande fyrverkeri. Göteborgarna har bjudits på festligheterna sedan 1982, men i år tar man paus.

Däremot förekommer det andra publika firanden. Här har vi samlat några av dem – prioriterar du utsikt, goda drinkar, fyrverkerier eller oförglömlig fest?

Ramberget

Vill du uppleva tolvslaget med en slående utsikt över staden? Ramberget på Hisingen i Göteborg är en välbesökt utsiktsplats året runt. Berget utgör Keillers Park där det egentligen finns två olika höjder, uppdelade i Stora Ramberget (87 meter över havet) och Lilla Ramberget (49 meter över havet).

Arken hotel och art garden

Om du vill lyxa till det ordentligt kanske Arkens nyårspaket är något för dig. Här ingår en övernattning i dubbelrum, välkomstpaket, fyrarätters nyårssupé, underhållning samt frukostbuffé. Ett firande deluxe med avkoppling och lyx.

Här kan du fira in 2022.

Toso

Sugen på något mer exotiskt? Då kan du gå till Toso som ligger högst upp på Avenyn. Här kan du fira in det nya året med en åttarätters panasiatisk meny. Rätterna når bordet i takt med att de blir redo i köket, och krogens unika interiör ger en skön nattklubbskänsla.

Familjen

På den Bib Gourmand-prisade krogen Familjen är det lyxiga drinkar och modern västsvensk gastronomi som gäller på nyårsafton. Inredningen är röd, varm och välkomnande och råvarorna kommer från närområdet. Från klockan 16 erbjuder man en trerätters nyårsmeny, och senare på kvällen en femrätters supé.

Heaven 23

Är det i stället utsikten som avgör? Klä upp dig i finaste nyårsblåsan och fira årets sista dag på 23:e våningen! Restaurang Heaven 23 är nästan så högt upp man kan komma i Göteborg. Med utsikt över staden och Liseberg kan man njuta av en nyårslunch med tre rätter, eller en nyårsmiddag med fyra rätter.

Trädgår’n nightclub

Om du är ute efter FEST så kan Trädgår’n – Göteborgs största nattklubb – vara något för dig. Tillsammans med 2000 andra festglada personer kan du här dansa in det nya året. För musiken står dj:n Ramzi Fennan. Portarna slår upp 22 och festen håller på fram till 05.

Fira nyår 2022.

Ska du fira hemma?

Om du själv vill stå för festligheterna och smälla egna fyrverkerier är det en del saker som är bra att ha koll på.

Från och med 1 juni 2019 krävs både tillstånd från kommunen samt särskild utbildning för användandet av raketer med styrpinne.

Övriga typer av fyrverkerier påverkas inte av den ändrade bestämmelsen.

Vill du vara på den säkra sidan kan du välja tomtebloss, partypoppers, isfacklor och liknande som är avsedda att användas inomhus, för dem krävs inget tillstånd.

Hur gammal måste man vara för att få köpa fyrverkerier?

Du måste ha fyllt 18 år för att få köpa, inneha och använda fyrverkerier. Åldersgränsen infördes för att minska risken för skador i samband med fyrverkerier eftersom minderåriga ofta är inblandade i den här typen av olyckor.

Varifrån ser man bäst fyrverkerierna?

I Göteborg finns en rad platser där du har bra utsikt över den färgsprakande showen.

Här är några förslag:

  • Göteborgsoperan
  • Centrala hamnen
  • Göta Älvbron
  • Masthuggskyrkan
  • Området kring simbassängen på Norra Älvstranden
  • Brämaregården runt Kvilletorget
  • Längs Eriksbergskajen

Följ ämnen i artikeln