Man död i isolycka utanför Värnamo

Helena Björk/TT

Publicerad 2021-02-28

En man har omkommit i en isolycka söder om Värnamo. Arkivbild.

En man i 60-årsåldern har omkommit sedan han gick genom isen på en sjö söder om småländska Värnamo. Han är den åttonde mannen som dött i en isolycka sedan i torsdags.

Mannen hittades av räddningstjänst ungefär en timme efter larmet på söndagsförmiddagen och han fördes till sjukhus med ambulans.

– Mannens liv gick inte att rädda. Anhöriga är underrättade och polisen misstänker inget brott, säger Martin Detterström, vakthavande befäl vid polisen i region Öst.

Mannens hund som också fanns med och hamnade i vattnet kom upp och kunde tas om hand av en anhörig.

Åtta män har omkommit i isolyckor inom loppet av några dagar. I torsdags omkom fyra män i Sävsjö i Småland. Dagen efter dog två män sedan de hamnat i vattnet i sörmländska Yngaren. I lördags omkom en man sedan han gått genom isen på Mälaren nära Bålsta och en man fick allvarliga skador.

Alla dödsoffer var i åldrarna 60 till 80 år. Dessutom har det inträffat några andra isolyckor, där de drabbade klarat sig utan allvarliga skador.

SOS Alarm har fått in en stor mängd larm om drunkning hittills i år. De flesta rör olyckor på isar. Mellan den 1 och 21 februari i år fick de in 117 drunkningslarm. Förra året samma period hanterades 37 sådana larm. I januari fick SOS Alarm in 98 larm. Samma månad förra året fick de in 57 larm.

Följ ämnen i artikeln