Sarah Everards kropp hittades i byggsäck

Uppdaterad 2021-03-24 | Publicerad 2021-03-13

Polismannen Wayne Couzens misstänks ha fört bort och mördat Sarah Everard, 33.

I helgen samlades hundratals kvinnor för att hedra Sarahs minne men polisen skingrade folkmassan – och får nu skarp kritik.

Avgångskrav har riktats mot Londons polischef. Men hon säger att hon inte tänker avgå.

Sarah Everard, 33, försvann spårlöst på kvällen den 3 mars. Hon hade varit hemma hos en kompis och började sedan promenera hem till Brixton.

Under promenaden pratade hon med sin pojkvän i telefon. De bestämde att de skulle ses dagen därpå. Men så blev det inte.

En vecka senare hittades mänskliga kvarlevor i ett skogsområde i Kent. I fredags meddelade polisen att det var Sarah Everard som hittats död.

Hördes i domstol

Redan dagen innan kroppen hittades greps en polisman i sitt hem, misstänkt för att ha kidnappat och mördat Sarah Everard.

På lördagen ställdes den 48-årige polisen Wayne Couzens inför en häktningdomstol i Westminster Magistrates Court i London. I grå träningsoverall stod han upp medan anklagelserna lästes upp, rapporterar Sky News.

Han fördes sedan tillbaka till häktet.

Skiss från lördagens häktningsförhandling. Det är första gången en aktivt tjänstgörande polis står inför en brittisk domstol anklagad för kidnappning och mord.

Hur Wayne Couzens ser på anklagelserna får vi veta först den 16 mars, då fallet tas upp i domstolen Old Bailey.

Det vi vet, är att han i torsdags fick föras till sjukhus efter att ha hittats medvetslös i sin cell med huvudskador. Och att han vid minst ett tillfälle efter det också behandlats för någon form av huvudskador. Det rapporterar tidningen The Telegraph.

Polisen Wayne Couzens.

Polis och tvåbarnspappa

Sarah Everard fångades på en övervakningskamera vid 21.30-tiden kvällen hon försvann. Polisen misstänker att hon attackerades strax därefter.

Under domstolsförhöret med Wayne Couzens framkom att hennes döda kropp hittades i en byggsäck. Hon kunde endast identifieras med hjälp av tandkort.

Här är övervakningskamerans bild av Sarah Everard – den sista på henne i livet.

Polisen Wayne Couzens kunde gripas efter att han kopplats till en bil som fångats på bild i området där Sarah försvann.

Den misstänkte 48-åringen har varit anställd inom Metropolitan Police sedan 2018, skriver The Telegraph. Han har framförallt arbetat med att skydda diplomater och viktiga byggnader som ambassader i London. Kvällen Sarah Everard försvann var han inte i tjänst.

Enligt Mirror är Wayne Couzens gift och har två små barn.

– Utredningen fortsätter och leds av specialister som stöttas med expertis och kunskaper från hundratals kollegor över hela Met-polisen. De stöds också av polisen i Kent, sa en talesperson hos polisen på lördagen.

”Våra tankar är hos familjen”

I fredags talade biträdande kommissarie Nick Ephgrave till journalister utanför New Scotand Yard.

Han passade på att rikta ett stort tack till Sarahs familj och vänner för deras ”tålamod och uthållighet genom vad som måste ha varit mycket intensiva och svåra dagar"

Han tillade: "Våra tankar är kvar hos dem när den här utredningen fortsätter”.

Många samlades idag i Clapham Common i London för att sörja och protestera mot våldet, bland dem fanns kungligheten Kate Middleton som enligt brittiska hovet ville hedra Sarahs minne. Minnesstunden avbröts av polis, vilket väckte ont blod hos demonstranterna. Det har rapporterats om oroligheter kring platsen under kvällen.

Kate Middleton besökte minnesstund

En officiell minnesstund var planerad i Clapham Common under lördagen, nära den plats där Sarah senast sågs vid liv. Men trots att arrangörerna ställde in den på grund av rådande coronarestriktioner samlades över tusen människor i grönområdet – framförallt kvinnor.

Många hade med sig plakat och lämnade blommor.

En av dem var Kate Middleton, hertiginnan av Cambridge som också är gift med prins William.

Enligt ett uttalande från Kensington Palace ville hertiginnan hedra Sarahs minne och stötta familjen.

”Hon minns hur det var att gå omkring i London nattetid innan hon var gift”, står det i uttalandet enligt Sky News.

”Vi lever i fruktan. Alla överlever inte. Polisen skyddar oss inte.” Så står det på plakatet som en upprörd demonstrant viftar med framför poliser på plats vid minnesstunden.

Polisen bröt upp – och kritiseras

Men när mörkret föll bröt polisen upp manifestationen. Stor ilska blossade upp när polisen försökte skingra folkmassorna. Vittnen uppger för nyhetsbyrån Reuters att polisen släpade iväg kvinnor från platsen. Flera personer greps.

Polisens agerande har också kritiserats från politiskt håll.

”Scenerna från Clapham i kväll är djupt skakande. Kvinnor har samlats för att sörja Sarah Everard – de borde fått göra det i fred. Jag delar deras ilska och är upprörd över hur det här har hanterats av polisen”, skriver Labour-ledaren Keir Starmer på Twitter.

Inrikesminister Priti Patel och Londons borgmästare Saiq Khan vill att polisledningen i London förklarar sig och kräver en full rapport över lördagskvällens händelse.

Tidigare under lördagskvällen sa premiärminister Boris Johnson att han och fästmön Carrie Symonds skulle tända ljus för Sarah under kvällen och tänka på hennes familj och vänner.

”Jag kan inte föreställa mig hur outhärdlig deras smärta och sorg måste vara”, skriver premiärministern på Twitter.

Sarah Everards kvarlevor hittades i ett skogsområdet.

Polischefen: Kommer inte avgå

På söndagen fortsatte protesterna. Hundratals personer samlades utanför polisens huvudkontor, innan förflyttade sig till Parliament Square.

Demonstranterna lade sig ner på marken och ropade slagord i protest mot polisen, regeringen och Londons polischef Cressida Dick.

Polischefen sade under söndagen att hon inte tänker avgå, trots den massiva kritiken.

”Det som hände Sarah berör mig. Jag är den första kvinnliga chefen över Met-polisen – kanske berör det mig ännu mer just därför. Det som skett har gjort mig ännu mer beslutsam – inte mindre – att leda min organisation”, säger Cressida Dick i ett uttalande enligt Sky News.

Innan kroppen hittades efterlystes Sarah som försvunnen.

PODD Mordet på Sarah Everard

Aftonbladet Daily med Petter Larsson, Aftonbladets reporter i London.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln