Amerikansk rapport: Kronprinsen delaktig i mordet på Khashoggi

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Den hemlighetsstämplade rapporten har nu offentliggjorts.

Där pekar den amerikanska underrättelsetjänsten ut personerna som misstänks vara inkopplade i mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

Och kronprinsen Mohammed bin Salman var den som gav ordern.

Det var för att hämta de nödvändiga dokumenten för att gifta sig som Jamal Khashoggi gick till det saudiska konsulatet i Istanbul den där dagen i oktober 2018. Utanför väntade hans fästmö. Men Jamal Khashoggi kom aldrig tillbaka.

Ursäkterna från konsulatets håll var till en början många. En man hade lämnat byggnaden iklädd Khashoggis kläder, i ett försök att vilseleda utredningen kring hans försvinnande. Han påstods ha lämnat konsulatet som flera dagar innan bett honom hämta sina dokument där.

Foto: Hasan Jamali / TT

Mordet spelades in

Men när det internationella samfundet fortsatte att kräva svar på vad som blivit av den välkända journalisten, känd för sin öppna kritik mot den saudiska politiken och kronprinsens allt större makt kom ett nytt besked.

Två veckor efter hans möte i konsulatet sa tjänstemännen att han dött i ett bråk som uppstått när de försökte ta honom tillbaka till Saudiarabien.

Men turkiska myndigheter fick tag på en ljudinspelning från konsulatet. Där går det att höra hur mordet begås i realtid. Khashoggi torterades, mördades och styckades.

Foto: Hurriyet/AP/TT
Bilden sägs visa Jamal Khashoggi när han kliver in på det saudiska konsultatet den 9 oktober. Sedan dess har ingen sett honom.

Viktiga relationen med Trump

Händelsen skapade en klyfta mellan Saudivänliga USA, som med Trump vid makten hade osedvanligt nära relationer med kronprinsen Mohammed bin Salman som av många anses vara den som inofficiellt styr gulfstaten.

För att lappa ihop den skadade relationen utsatte Saudiarabien en utredning som kom att döma åtta personer, men Trumps allierade Mohammed bin Salman, eller MBS som han kallas, låtsades vara ovetandes om mordkomplotten.

Men sedan Joe Biden kommit till makten har relationerna ändrats och en hemlighetsstämplad rapport från det nationella underrättelsetjänsten har nu offentliggjorts.

”Förespråkar våld”

För första gången pekar den amerikanska underrättelsetjänsten ut personerna som misstänks vara inkopplade i mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

Enligt rapporten, som funnits i över ett år men varit hemlighetsstämplad fram tills nu, det omöjligt att inte anta att det var kronprinsen som gav ordern.

Antagandet baseras på att MBS sedan 2017 haft sådan absolut kontroll över Kungadömets affärer att det vore omöjligt att genomföra något sådant utan hans stöd. Han har dessutom förespråkat våld mot politiska dissidenter – även sådana utanför riket.

“Kronprinsen såg Khashoggi som ett hot mot Kungadömet och gav stort stöd till att man använde våld för att tysta honom om det skulle krävas” står det i rapporten.

Nu inför USA sanktioner mot 76 saudiska medborgare, däribland kronprinsens vaktstyrka, som ska ha deltagit i mordet, och den före detta vice underrättelsechefen Ahmad al Asiri.

Joe Biden har också meddelat ett stopp på vapenförsäljningen till Saudiarabien, ett beslut som motiveras med landets krigsföring i Jemen. Kronprinsen själv kommer av diplomatiska skäl inte få några konsekvenser från amerikanskt håll.

Foto: TT
Mohammad bin Salman.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Jamal Khashoggi misstänks ha mördats på Saudiarabiens ambassad i Turkiet.
Foto: Lefteris Pitarakis/AP/TT
Polisavspärrningar utanför Saudiarabiens konsulat i Istanbul.
Publicerad: